Релікварій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Релікварій Святого Таурина.

Релікварій (лат. Reliquarium, від reliquiae ) — вмістилище для зберігання цінних реліквій, які мають релігійне сакральне значення. Шанування реліквій найрозвиненіше в християнстві, але також проявляється в індуїзмі, деяких формах буддизму (див. Ступа) та інших культах.

Релікваріями називаються іноді наперсні хрести, що містять у собі частинки мощів.

Реліквії давно були важливими для буддистів, християн, індусів та послідовників багатьох інших релігій.[1][2][3] У цих культурах релікварії часто знаходяться у святинях, церквах або храмах, до яких вірні здійснюють паломництво, щоб отримати благословення.

Поширення в католицизмі[ред. | ред. код]

В римсько-католицькій церкві ковчег для зберігання мощей святого увійшов у вжиток дуже рано. Такі ковчеги мали вельми різну форму, виготовлялися з дорогих матеріалів і орнаментировались з великою розкішшю. В X—XII століттях їм надавався найчастіше вигляд прикрашеного емаллю і слоновою кісткою довгастого будиночка з двосхилим дахом, нерідко з нішами в бічних стінках, які містили в собі фігури апостолів або інших святих, і з статуями Христа та Богоматері на фронтонних сторонах.

Література[ред. | ред. код]

  • Braun J., Die Reliquiare des christlichen Kultes und ihre Entwicklung, Freiburg im Breisgau, 1940.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Two Gandhāran Reliquaries". K. Walton Dobbins. East and West, 18 (1968), pp. 151–162.
  2. The Stūpa and Vihāra of Kanishka I. K. Walton Dobbins. (1971). The Asiatic Society of Bengal Monograph Series, Vol. XVIII. Calcutta.
  3. "Is the Kaniṣka Reliquary a work from Mathurā?" Mirella Levi d’Ancona. Art Bulletin, Vol. 31, No. 4 (Dec. 1949), pp. 321–323.