Рибниця/Олішкань — Кишинів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рибниця/Олішкань — Кишинів. Карта розташування: Молдова
Кишинів
Кишинів
Рибниця
Рибниця
Олішкань
Олішкань
Сахарна
Сахарна
Пункти сполучені газопроводом

Рибниця/Олішкань — Кишинів — один із газопроводів, які подають блакитне паливо до столиці Республіки Молдова.

Історія[ред. | ред. код]

  • Блакитне паливо подали до Кишинева ще у другій половині 1960-х років по трубопроводу із району Одеси, який отримував живлення від газотранспортного коридору Шебелинка — Одеса. За півтора десятиліття через північну частину Молдови пройшов газопровід Ананьїв — Богородчани, від якого ресурс подали до молдавської столиці по введеному в експлуатацію у 1984 році газопроводу Рибниця — Кишинів. Він мав довжину 91 км та був виконаний у діаметрі 530 мм. Робочий тиск системи становить 5,5 МПа при пропускній здатності 1,5 млрд м3 на рік.
  • Під час розпаду СРСР у східних районах Молдови виник сепаратистський анклав ПМР, з яким певний час точилися бойові дії. При цьому обидва газопроводи, які постачали блакитне паливо до Кишинева, на початкових ділянках проходили через територію, контрольовану ПМР.
  • У 1993 році було спороджено перемичку довжиною 27 км та діаметром 530 мм Олішкань — Сахарна, яка сполучила розташовану західніше від захопленої сепаратистами Рибниці ділянку газопроводу Ананьїв — Богородчани із трасою Рибниця — Кишинів[1][2]. Це дало змогу за умови реверсування трубопроводу Ананьїв — Богородчани подавати ресурс до Кишинева в обхід ПМР. Транспортування палива в такому випадку повинна була забезпечувати розташована далі на захід трасою Ананьїв — Богородчани компресорна станція Дрокія, котра отримала здатність перекачувати газ в обох напрямках[3].

Особливості[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ПРАВИТЕЛЬСТВО РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ об утверждении Национальной программы газификации Республики Молдова N 1643 от 19.12.2002 (PDF).
  2. Карта транспортировочной системы природного газа Р. М.
  3. Оптимизация работы газотранспортной системы в приоритете. Moldovagaz - несем тепло и комфорт в Ваши дома. Процитовано 13 лютого 2021.