Унгени – Кишинів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Унгени – Кишинів. Карта розташування: Молдова
Кишинів
Кишинів
Унгени
Унгени
Пункти, сполучені газопроводом

Унгени — Кишинів — газопровід, який забезпечив подачу до столиці Республіки Молдова ресурсу, імпортованого через Румунію.

У 2014 році став до ладу 500-мм інтерконектор Ясси — Унгени, який надав можливість здійснювати імпорт із газотранспортної системи Румунії. Утім, певний час через нього здійснювалися лише обмежені поставки[1], оскільки необхідний для подальшого транспортування блакитного палива до Кишинева газопровід ввели в дію лише у 2020 році[2] (він став вже 4-м трубопроводом до столиці Молдови після Одеса – Кишинів, Олишкань — Кишинів та Токуз — Мерень). Довжина траси Унгени — Кишинів становить довжиною 110 км, діаметр використаних труб — 600 мм[3].

Проєкт реалізували за участі Європейського Союзу, який виділив грант у 7 млн євро при загальній вартості будівництва 26 млн євро.

Наразі великими споживачами блакитного палива в столиці Молдови є ТЕЦ № 1 та ТЕЦ № 2.

Також можливо відзначити, що для подачі ресурсу від Унген на північ країни планується прокласти нову нитку на маршруті Унгени — Бельці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Деньги в трубу. ЕБРР готов профинансировать строительство газопровода Унгены-Кишинев. NewsMaker (ru-RU) . 28 вересня 2016. Процитовано 13 лютого 2021.
  2. Как газопровод Унгены-Кишинев поможет Молдове достигнуть энергетической независимости | EU Neighbours. www.euneighbours.eu (рос.). Процитовано 13 лютого 2021.
  3. Проект строительства газопровода Унгены-Кишинев был пересмотрен. Point.md (рос.). Процитовано 13 лютого 2021.