Риболовлєва Катерина Михайлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Риболовлєва Катерина Михайлівна
Народилася 1907
Нижньогородська губернія, Російська імперія
Померла 1996
Пермська область, Росія
Поховання Пермський край
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність доярка
Знання мов російська
Нагороди

Катерина Михайлівна Рубцова (в заміжжі Риболовлєва, 19071996) — радянська працівниця сільського господарства, доярка колгоспу «Ударник» Нолінського району Кіровської області, Герой Соціалістичної Праці (1958).

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в 1907 році в селі Мазані Нолінського повіту Вятської губернії (нині не існує, територія Нолінського району Кіровської області) в родині Михайла Назаровича (вчителя і бібліотекаря) і Ганни Федорівни, родом із селянської родини. Була старшою дочкою серед восьми дітей.

З дитячих років і до виходу на пенсію працювала в сільському господарстві. В юності вийшла заміж за Михайла Риболовлєва. Разом вони жили і працювали в Чураковській комуні. Після розпаду комуни Катерина перейшла на ферму колгоспу «Початок» (згодом «Ударник»), а Михайло став колгоспним рахівником. До війни у них народилося п'ятеро дітей, але в живих залишилася одна дочка — Галина, яка стала інвалідом, впавши в силосну яму, розташовану на фермі. Чоловік Катерини Михайлівни загинув під час Другої світової війни, а вона продовжила працювати дояркою.

Рубцова була першою в Кіровській області дояркою, яка домоглася п'ятитисячних надоїв на кожну з закріплених за нею корів. Неодноразово була учасницею ВСГВ і ВДНГ СРСР. За 20 років роботи дояркою вона збільшила надій від корови з 1250 кг до 5000 кг.

З 1960 року К. М. Рубцова-Риболовлєва жила на станції Оверята Пермської області, переїхавши на пенсії до дочки. Померла в 1996 році.

Була автором нарису «За 4500 литров молока от коровы в год». − Киров, Книжное издательство, 1957.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 квітня 1958 року Рубцовій Катерині Михайлівні присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і золотої медалі «Серп і Молот»[1].
  • Також нагороджена медалями СРСР, серед яких золота, срібна і дві бронзові медалі ВДНГ.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Дочь коммунара // Герой Труда. — Пермь, 1975.
  • Герои Прикамья : Биографический справочник. Составитель З. Р. Козлова. – Пермь, 2006.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рубцова Екатерина Михайловна. Архів оригіналу за 8 березня 2016. Процитовано 21 березня 2020.