Рижак Володимир Юрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рижак Володимир Юрійович
Загальна інформація
Народження 21 грудня 1989(1989-12-21)
Шарин, Уманський район
Смерть 2 серпня 2014(2014-08-02) (24 роки)
Докучаєвськ
Поховання Уманський район
Громадянство Україна Україна
Псевдо «Мачете»
Військова служба
Роки служби 2014
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС
Рід військ  Спеціальна міліція
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Медаль «За жертовність і любов до України»
Медаль «За жертовність і любов до України»

Володи́мир Ю́рійович Рижа́к (1989—2014) — фахівець групи матеріального забезпечення, батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Шахтарськ», Міністерство внутрішніх справ України, учасник російсько-української війни.

З життєпису[ред. | ред. код]

Народився 1989 року в селі Шарин (в інщих джерелах — у місті Сміла; а на початку 1990-х років разом із батьками переїхав до села Шарин). Закінчив 9 класів Шаринського НВК; вступив на навчання в Уманський агротехнічний коледж. Учасник Революції Гідності з 4 грудня 2013 року. Стояв на передовій 18—20 лютого 2014-го (батькам нічого не казав), йому прострілили двічі каску, мав опік верхніх дихальних шляхів від невідомих газів. Коли «Беркут» оточив Український дім, вибив вікно й вивів з будинку близько 100 людей.

Після початку війни збирав допомогу бійцям, перевозив до батальйону «Шахтарськ», у який згодом і записався — хоча був оформлений як цивільний працівник (про це стало відомо лише після його загибелі).

2 серпня 2014-го батальйоном «Шахтарськ» ліквідована диверсійна група терористів у місті Докучаєвську, Володимир загинув у бою, захищаючи товариша. Тоді ж загинув Старіков Євген Андрійович.

Похований у селі Шарин 5 серпня 2014-го.

Без Володимира лишились батьки та сестра. Після загибелі Володимира його батько Юрій Рижак став до лав батальйону імені Сергія Кульчицького.

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

  • 14 листопада 2014 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). 27 лютого 2015 року його мамі Ірині Рижак передано нагороду Володимира.
  • Його ім'я занесено до Книги пам'яті загиблих працівників Управління МВС України в Черкаській області, та увічнено на обеліску загиблим міліціонерам — розміщений на подвір'ї УМВС
  • медаль «За жертовність і любов до України» (1.12.2017; посмертно)

Джерела[ред. | ред. код]