Римська колонія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Римська колонія (лат. colonia, мн.: coloniae) — у Римській імперії сплановане поселення римських громадян поза Римом, як правило, на захопленій території. Мали характерне планування військових укріплень для контролю та утримання в покорі переможених.

Становлення[ред. | ред. код]

Після захоплення нової території римляни зазвичай засновували військовий табір (каструм). У разі його успішного функціонування, як правило на перехресті доріг, він розростався. У ньому селилися цивільні колоністи, осідали ветерани та купці з інших провінцій імперії. Селище отримувало статус муніципії. У разі ще більшого зростання, появи великих об'єктів інфраструктури (форуму, амфітеатру, тощо) і важливого стратегічного значення, муніципій отримував статус колонії. В особливих випадках, коли місто досягало вищого (за римськими мірками) ступеня розвитку, або мало статус регіональної столиці, йому дарували повне італійське право, тобто його жителів прирівнювали в правах до жителів Рима. У такому випадку навколишні землі в його окрузі давали римським ветеранам.

Типи римських колоній[ред. | ред. код]

У період Римської республіки існувало два типи колоній:

Наприкінці часів республіки закладено перші колонії поза територією Італії. Після військової реформи Гая Марія ветерани римського війська також отримували земельні наділи і осідали в колоніях.

За Лівієм перші римські колонії були Антемна (Antemnae) і Крустумерій (Crustumerium), засновані у 752 році до н. е.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]