Розмальовка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кіт

Розмальовка — книга або сторінка з контурними зображеннями для розфарбовування різних композицій олівцями, фарбами, фломастерами або іншими художніми засобами. Всі контури зображення в книзі вже надруковані, але ціле зображення, зазвичай крім чорного кольору, безбарвне.

Розмальоване зображення

Історія[ред. | ред. код]

Перші розмальовки з'явилися 1880 року в США, з назвою The Little Folks 'Painting Book від компанії McLoughlin Brothers 1907 автор Richard F. Outcault опублікував свою книгу Buster's Paint Book з коміксами для розфарбування, після цього розмальовки стали набирати популярність

У 1960-і настали «Золотий часи» розмальовок. Вони стали дуже популярним товаром в дитячих магазинах. У розмальовках були представлені всі можливі зображення від пилососів до автомобілів та героїв різних коміксів[1].

З 1980-х років, кілька видавців видали освітні розмальовки для дорослих, призначені для вивчення навчальних предметів, таких як анатомія і фізіологія, де колірне кодування та докладні схеми використовуються для допомоги навчанню. Прикладом може бути «Анатомічна книга розмальовок» (оригінальна назва «The Anatomy Coloring Book») та подальша книжкова серія, Wynn Kapit і Lawrence Elson, від видавництва HarperCollins (1990 -е роки) і Benjamin Cummings (2000-ті роки).

Корисні властивості[ред. | ред. код]

Монотонні рухи олівцем або пензлем заспокоюють. Можливість самостійно обирати кольори та уявляти результат в різних кольорах - розвиває творчість. Процес створення кольорових зображень дуже простий, тому зараз розмальовки популярні не тільки серед дітей, але й серед дорослих. Дітям розфарбовування допомагає вивчити кольори, форми та дізнатися більше про навколишній світ.

Розмальовка для дорослих[ред. | ред. код]

Приблизно з 2015 року стали набирати популярність розмальовки для дорослих, наприклад, в квітні цього року дві книги з розмальовками зайняли перші позиції з продажів на сайті Amazon [2].

Розмальовки для дорослих доступні як в друкованому вигляді: альбоми, книги [3], блокноти і щоденники [4]. Але так само пропонуються в цифровому вигляді [5]. Такі розмальовки можна не тільки завантажити та роздрукувати, а й розфарбовувати прямо в електронному середовищі за допомогою різних графічних інструментів, призначених для цього. У листі для Washington Post Dominic Bulsuto припустив, що тенденція поширення розмальовок для дорослих в цифровому вигляді сприяє поширенню жанру, зазначивши, що анонімний характер процесу розфарбування дозволяє людям відчувати себе більш впевненими. А також не відчувати такого збентеження при покупці дорослими розмальовок в реальному житті.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. COLORING BOOKS - The 1960s are widely considered the golden age of coloring books. Архів оригіналу за 13 листопада 2016. Процитовано 9 березня 2017.
  2. The top two best-selling books on Amazon right now are colouring books for adults. Seriously. National Post. Архів оригіналу за 26 березня 2017. Процитовано 24 січня 2016.
  3. Johanna Basford Coloring Books. Архів оригіналу за 27 липня 2016. Процитовано 27 лютого 2017.
  4. Adult Coloring Pages in your Paper Notebook. Архів оригіналу за 6 серпня 2018. Процитовано 29 квітня 2019.
  5. Sarah Renae Clark's coloring pages. Архів оригіналу за 23 вересня 2016. Процитовано 26 березня 2022.