Російська караульна рота «Гомель» (Вермахт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Російська караульна рота «Гомель» (Вермахт)
На службі 1942
Країна СРСР СРСР
Належність Третій Рейх Третій Рейх
Вид Вермахт
Тип піхота
Чисельність близько 100 осіб
Війни/битви Друга світова війна

Російська караульна рота «Гомель» — колабораціоністське бойове з'єднання у складі Вермахту, що було утворене у 1942 році на теренах окупованої Білорусі та виконувало завдання караульної служби в Гомелі.

Формування[ред. | ред. код]

Вбачаючи некомплект в своїх дивізіях німецькі польові командири ще з літа 1941 року почали посилено заповнювати бойовий розклад радянськими військовополоненими. Вбачаючи необхідність несення караульної служби частина військовополонених направляється в окремі караульні роти, що створювалися при кожній міській комендатурі. У 1942 році майже кожен з підрозділів, що діяв Східному фронті мав одну, а іноді й дві «східні роти», корпус — роту або батальйон. Крім того, у розпорядженні командування армійських тилових районів було по кілька східних батальйонів і ягдкоманд, а у складі охоронних дивізій — східні кавалерійські дивізіони і ескадрони. Так, у Гомелі в 1942 році була сформована окрема російська караульна рота «Гомель»[1].

Командування[ред. | ред. код]

Командний склад караульної роти «Гомель» формувався з числа колишніх радянських офіцерів, які виявили бажання служити Третьому Рейху та пройшли спеціальну перевірку.

Підпорядкування[ред. | ред. код]

Рота підпорядковувалася міській комендатурі Гомеля та особисто бургомістру[2].

Доля підрозділу[ред. | ред. код]

Вбачаючи постійні реорганізації охоронних частин на базі роти в кінці травня 1942 року був сформований 601-й ост-батальйон «Березина»[1].

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Міхієнков С. Дорого смерті/С.Міхієнков, М.: Ексмо, 2012 р. — 256 с. Архів оригіналу за 18 травня 2015. Процитовано 12 травня 2015.
  2. 701-а Східна (російська) бригада особливого призначення. Архів оригіналу за 16 квітня 2017. Процитовано 12 травня 2015.