Рудинський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рудинський
Пукраїнське прізвищеWD:
Фонетичні алгоритми (англ.)
Схожі прізвища
Пов'язані Руданський

Пошук сторінок

які починаються з
містять

у Вікіданих:посилання:


Рудинський — слов'янське українське або російське прізвище, що походить від давньоруського слова «руда».

Походження[ред. | ред. код]

В основі прізвиська Рудинський лежить давньоруське слово «руда», що мало первісне значення «кров», «бруд», «сажа». Пізніше в різних говорах закріпилися різні його значення. Так, в північних говорах «рудіть» означало «бруднити, марати, обмазувати», тому прізвисько Рудинський могло вказувати або на рід занять людини (виконання «брудної» роботи), або на особливості характеру або поведінки (неакуратність).

Однак, у південних і західних говорах «рудий» — «рижий, червоний, бурий». Отже, Рудинським могли називати і людину з рудим волоссям. А на півночі подібне прізвисько міг отримати і смаглявий, засмаглий чоловік. Однак не виключено і те, що прізвище Рудинський вказує на місце проживання предка — місто Рудня (Смоленська область).

Прізвиська з коренем «руд-» і похідні від них прізвища є досить давніми: в історичних документах згадуються Руда, селянин, перша половина XVI ст., Новгород; Рудін, з середини XV ст., Ярославський повіт; Рудін П'ятий, Дозорець, 1614 р Тотьма; Руднєва, друга половина XVI ст. і пізніше, Тульський повіт; Кондрат Руднєв, селянин, 1606 р Білів.

Це були присвійні прикметники з суфіксами -ов / -ев, -ін, -ський, які спочатку вказують на прізвисько батька. Рудя, згодом отримав прізвище Рудинський[1].

Відомі носії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Происхождение фамилии Рудинский //Доступные сведения о фамилии Рудинский. www.ufolog.ru (рос.) . Архів оригіналу за 4 листопада 2017. Процитовано 3 листопада 2017.