Рудрадаман I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рудрадаман I
Монета Рудрадамана I
Народився не відомо
Помер 150
Національність сак
Титул магакшатрап
Термін 130–150
Попередник Джаядаман
Наступник Дамаджадасрі I
Батько Джаядаман

Рудрадаман I (*д/н —150) — правитель Західних Кшатрапів, магакшатрап у 130–150 роках, талановитий військовик.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Кардамака. Син Джаядамана, володаря Західних Кшатрапів. Про його діяльність відомо здебільшого з наскельного напису у Джунагадхі.

Своєю метою поставив відновлення впливу держави у західній Індії. Він з успіхом воював проти Сатаваханів. В результаті влада Рудрадамана було визнана в Мальві, північному Гуджараті, Катхіаварі, Катче, Марварі, північному Конкані, нижній долині Інду. Останні успіхи були досягнуті у війнах з Кушанською державою. Рудрадаман I також завдам тяжкої поразки роду Яудхеїв, які правили в області, розташованої по обох берегах річки Сатлендж. Після цих успіхів прийняв титул магакшатрапа (великого кшатрапа) й став карбувати срібні монети.

Багато зроблено для економічного розвитку держави. найбільшим здобутком було зведення нової греблі на озері Сударшана. Це було доручено першому міністру Сувісакхі, парфянину за національністю.

В релігійному плані виявляв терпимість, проте особливо підтримував брахманів. При цьому Рудрадаман I багато зробив для розвитку та запровадження у літературі санскриту.

Помер у 150 році. Йому наслідував син Дамаджадасрі I.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Buddhist critical spirituality: Prajñā and Śūnyatā, by Shōhei Ichimura, Motilal Banarsidass Publishers (2001), ISBN 81-208-1798-2