Річкова міліція Кременчука

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Водна міліція Кременчука — підрозділи міліції у Кременчуці на які покладені наступні завдання:

  • Забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав, свобод і законних інтересів
  • Запобігання правопорушенням та їх припинення
  • Боротьба з браконьєрством
  • Охорона і забезпечення громадського порядку
  • Виявлення, розкриття і розслідування злочинів, пошук осіб, які їх учинили
  • Забезпечення безпеки судноплавства
  • Захист усіх видів власності від злочинних посягань
  • Виконання, у межах своєї компетенції, адміністративних стягнень
  • Участь у наданні соціальної та правової допомоги громадянам
  • Сприяння, у межах компетенції, державним органам, підприємствам, установам і організаціям у виконанні покладених на них законом обов'язків
  • Забезпечення дотримання законності в діяльності працівників відділення
  • Своєчасне припинення злочинів у галузі економіки та запобігання їм
  • Виявлення та документування фактів хабарництва та зловживання службовим становищем працівників держрибінспекцій та іншими посадовими особами
  • Аналіз і прогнозування криміногенних процесів на території обслуговування та своєчасне інформування про них зацікавлених органів
  • Виявлення причин і умов, які сприяють вчиненню правопорушень законодавства, та вжиття заходів до їх усунення

Водна міліція Кременчука у організована у структуру «Лінійне відділення міліції в річпорту міста Кременчук», яка входить до складу галузевих служб ГУ МВС України в Полтавській області.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше у Російській імперії річкова міліція були створені наприкінці 19 століття як спеціальний орган для охорони громадського порядку на водних просторах Санкт-Петербурга.

Після Жовтневої революції 25 липня 1918 року був виданий декрет Народних Комісарів «Про створення річкової міліції» тому цю дату вважають днем її створення.

З початком Радянсько-німецької війни з'явилась необхідність створення централізованої водної міліції. Вона була створена 27 липня 1942 року — водній міліції було поставлена задача по охороні громадського порядку, боротьбою з кримінальною злочинністю та кражами соціалістичної власності на водному транспорті.

Річкова міліція в складі МВС України практично підпорядковувалась Управлінню транспортної міліції ГУМ МВС СРСР, але 1957 року воднотранспортна міліція була передана із союзного в республіканське підпорядкування. Що привело до входження річкової міліції до системи місцевих УВС.

У 1941-1945 роках у річковій міліції м. Кременчука працював 1 співробітник, який виставлявся як постовий міліціонер. З 1946-1947 роках у річковій міліції міста Кременчука яка називалась НКВД на воді працювало вже 4 співробітники начальниками були Литвиненко М. М., Черничко В. М.

З 1973 року було створено Українське Управління внутрішніх справ на транспорті — де були об'єднані повітряний (аеропорти), залізничний та водний транспорт і з 1973 року міліцію перейменовують у Лінійний відділ міліції в річковому порту Кременчук, яка була підпорядкована Дніпровському відділу міліції на водному транспорті в місті Києві і складась з 17 співробітників разом з Лінійним пунктом міліції пристані Світловодськ, у той час відділення мало такі транспортні засоби — мотоцикл, автомобіль «Москвич», човен «Прогрес», міліція розташована була на дерев'яному дебаркадері на річці Дніпро в районі теперішнього річкового вокзалу.

Співробітники лінійного відділення в річковому порту Кременчук 1980 року брали активну участь у охороні громадського порядку на олімпійських іграх в таких містах як Канев, Бориспіль, Сімферопль.

З 1973 по 1983 рік склад відділення складався з 23 співробітників, начальником до 1986 року був майор міліції Ялисоветський А. А. З 1986 року відділення очолював майор міліції Костюк В. Ф.

Працювало лінійне відділення на воді так і на березі за що в 1989 році було нагороджене за найкращі показники в оперативно-службовой діяльності Українським УВС на транспорті МВС УРСР.

1986 року працівники річкової міліції брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильські АЕС, із них 2 офіцери і 11 сержантів.

Головною задачею обслуговування на той час були пристань Адамівка Черкаської області та пристань Мишурін Ріг Дніпропетровської області відстань між ними становить близько 150 кілометрів. В день зустрічали близько 42 ракет, метеорів, теплоходів, пасажирський потік становив 3-4 тисячі чоловік за день.

1985 року річкова міліція переїхала в приміщення нового річкового вокзалу. 1986 року начальником ЛВВС у річковому порту Кременчук став підполковник міліції Черевко О. Г.

1995 році було розформовано річкову міліції, аеропорти і порти підпорядковано безпосередньо обласним УВС.

Ліквідовано лінійний пункт міліції на пристані Світловодськ в зв'язку з браком коштів.

1999 року на чолі ЛВ в річпорту Кременчук став підполковник міліції Парсяк А. В. У цей же час було скорочено чергову частину, інспектора ОБЕП, інспектора КР і міліцію виселили з річкового вокзалу в зв'язку з переходом його в приватну власність.

В З 2003 по 2008 рік річкову міліцію очолював майор міліції Булін В. В. З 2008 по 2010 рік її став очолювати майор міліції Терела С. М. З лютого 2010 року начальником лінійного відділені в річковому порту Кременчук призначений ст. лейтенант міліції Мартиш О. Ю.

Посилання[ред. | ред. код]