Савромат II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Савромат II
Народився невідомо
м.Пантикапей
Помер бл. 211
Боспорська держава
Країна Боспорська держава
Стародавній Рим
Діяльність монарх
Знання мов давньогрецька
Титул цар Боспору
Термін 174-211 роки
Попередник Євпатор
Наступник Рескупорід III
Рід династія Аспургів
Батько Реметалк I
Діти Рескупорід

Савромат II — цар Боспорської держави в 174/175-210/211 рр.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Аспургів. Син царя Реметалка. Савромату II вдалось остаточно встановити контроль над Кримом. Приєднав до царства частину півострова, заселену таврами. У 192—193 роках Савромат II розгромив племена сираків по річці Ахард і підпорядкував їх своїй владі. За Савромата II на Боспор посилюють набіги племен сарматів.

У 186 році провів грошову реформу, за якою запровадив нові номінали — денарій, подвійний денарій, подвійний сестерцій, драхму. Напочатку 190-х років для фінансування війська зменьшив вміст золота в статерах — до 15-30 %. Водночас бронзові денарії стали надкарбовувати зіркою з зображенням римського імператора Септимія Севера.

Перебував у васальній залежності від Римської імперії, хоча за його правління вплив Риму на справи царства зменшились. У 193 або 194 році цар Боспору уклав з римлянами договір про розділ Таврики між Римською імперією та Боспорським царством. Південно-західну частину Кримського півострова зайняли римляни від річки Альма і річки Салуста до Херсонеса із зручними стоянками кораблів в Лампаді і Хараксі (нині Ай-Тодор).

Савромат II почав відновлювати Феодосію, що сильно постраждала від воєн, в порту якої він сподівався розмістити боспорський флот для боротьби з піратами на морі. Боротьба з піратами завершилася успіхом: береги Меотійського (Азовського) моря та узбережжя Криму та азійської частини Північного Причорномор'я. Водночас наказав зміцнювати і відбудовувати фортецю в Тафрах, щоб перешкодити вторгненню роксоланів. Савромат II провів також грошову реформу, підвищивши номінальну вартість мідної монети. Посилюється економічні зв'язки з містами південного узбережжя Чорного моря. Савромат сприяв переселенню грецьких купців та ремісників Малої Азії до своїх міст.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гайдукевич В. Ф. Боспорское царство. М.; Л., 1949. с. 335–337
  • Масленников А. А. Население Боспорского государства в первых веках н. э. М., 1990. С. 110.