Саганатам

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Саганатам (каз. Сағанатам) — тип казахських історичних надгробних пам'яток, поширений на Устюрті і Мангишлаку[1], а також у долинах річок Емба і Сагиз. У народі іноді використовується синонімічна назва «керегетам»[2] .

Опис[ред. | ред. код]

Саганатам є прямокутною (в поодиноких випадках багатогранною[2]) кам'яною огорожею без перекриття. При цьому бічні стіни виконуються зі зниженням висоти до середини. За чотирма кутами споруди можуть встановлюватися колони, а стіни можуть бути прикрашені орнаментованими порталами[1]. Саганатам зводився без фундаменту, а його основа викладалася у вигляді рамки каменем[3].

Для будівництва використовувалися плоскі плити, вирубані або випиляні з каменю. Їх розміри, як правило, становили 60-70 см завдовжки, 40-50 см завширшки і 7-10 см завтовшки. Ширина саганатама зазвичай дорівнювала 60-65 см[3].

У деяких випадках на стіни наносилися зображення озброєних кінних воїнів і навіть цілі сцени військових подвигів та інших дій похованих людей. Інші поширені зображення — зброя, предмети побуту, музичні інструменти, худоба. На окремих пам'ятниках батирів з племені адай на згадку про боротьбу з каспійськими морськими піратами зображені кораблі.

Саганатами відомі з часів Середньовіччя, проте найбільшого поширення набули в XIX — на початку XX століть[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Саганатам // Казахстан. Національна енциклопедія. — Алмати : Қазақ энциклопедиясы, 2006. — Т. IV. — ISBN 9965-9908-6-7. (рос.)
  2. а б Саганатамы на Мангышлаке. silkadv.com. Архів оригіналу за 18 червня 2020. Процитовано 18 червня 2020.
  3. а б Обработка камня. ЮНЕСКО в Казахстане. Архів оригіналу за 10 жовтня 2007. Процитовано 18 червня 2020.

Див. також[ред. | ред. код]