Саймон Садбері

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Саймон Садбері
Народився 1317[2][2][…]
Садбері[d], Baberghd, Саффолк, Англія
Помер 14 червня 1381[1]
Тавер-Гілл, Тауер, Лондон, Королівство Англія
·обезголовлення
Поховання Кентерберійський собор
Країна  Сполучене Королівство
Діяльність політик, ксьондз, суддя
Alma mater Паризький університет
Посада римо-католицький архієпископ Кентерберіd і римо-католицький єписком Лондонаd
Конфесія католицька церква[4]

Саймон Теобальд або Саймон Садбері (близько 1316 - 14 червня 1381, Лондон, Англія) — архієпископ Кентерберійський (1375-1381), а також єпископ Лондона.

Саймон народився в Садбері (графство Саффолк), навчався в Паризькому університеті і був одним із священиків, яких папа Інокентій VI відправив у 1356 з місією до англійського короля Едуарда III.

У жовтні 1361 папа призначив Саймона єпископом Лондона.

4 травня 1375 став архієпископом Кентерберійським і до кінця свого життя залишався прихильником Джона Гонта, герцога Ланкастера.

У липні 1377 коронував Річарда II.

У 1378 на суді в Ламбеті перед ним постав Джон Вікліф.

У січні 1380 став лордом-канцлером Англії, і повсталі селяни вважали його одним з головних винуватців своїх бід. Звільнивши Джона Болла з в'язниці в Мейдстоуні, повстанці напали на Кентербері та Ламбет, а потім, взявши штурмом Лондонський Тауер, схопили самого Садбері. Він був настільки непопулярний, що варта безперешкодно пропустила натовп. Садбері притягли на Тауерський пагорб і обезголовили 14 червня 1381. Його тіло спалили в Кентерберійському соборі, а голова, скинута з Лондонського мосту, зберігається у церкві Святого Григорія в Садбері (Саффолк), яку архієпископ частково перебудував.

Примітки[ред. | ред. код]