Сайт рестрикції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сайт рестрикції — коротка послідовність нуклеотидів у молекулі ДНК, яка розпізнається ферментом ендонуклеазою рестрикції-модифікації (рестриктазою). Рестриктаза зв'язується з молекулою ДНК у точці розташування сайту рестрикції та перерізає ланцюжок нуклеотидів усередині сайту або у безпосередній близькості від нього.

Ферменти рестрикції вироблені бактеріями в процесі еволюції з метою руйнування чужорідної ДНК, здатної проникнути всередину клітини та викликати її трансформацію. Розмір сайту рестрикції різних рестриктаз становить, як правило, 4-6 нуклеотидів[1]. Кількість підстав на сайті накладає прямий відбиток з його частоту в геномі. (можна підрахувати виходячи з припущення про рівність частоти зустрічей азотистих основ) Сайти зазвичай паліндромічні[2], тобто читаються однаково з обох сторін, або містять інвертовані повтори. Сайти рестрикції в ДНК самої бактерії замасковані за допомогою метилювання залишків А і С. Це здійснює ДНК-метилтрансфераза - частина комплексу рестрикції-модифікації, що модифікує.

Наприклад, фермент рестрикції EcoRI розпізнає послідовність GAATTC з інвертованим повтором і перерізає ланцюжок між нуклеотидами G і A, залишаючи на кінцях ділянки AATT, що перекриваються.

Загалом у бактерій різних видів знайдено кілька сотень ферментів рестрикції. Нижче на рисунках наведені сайти рестрикції та лінії розрізу ланцюжка нуклеотидів для кількох відомих рестриктаз.

Участок узнавания рестриктазы EcoR I Участок узнавания рестриктазы Hind III Участок узнавания рестриктазы Hpa I

Сайти рестрикції важливі для спрощення впровадження цільових генів у різні конструкції, такі як плазміди. Характерною рисою плазмід, що використовуються в генетичній інженерії, є наявність полілінкеру - короткого сегмента з множинними (близько 20) різними сайтами рестрикції.

Література[ред. | ред. код]

  1. Russell, Peter J. (2006). IGenetics : a Mendelian approach. San Francisco: Pearson/Benjamin Cummings. ISBN 0-8053-4666-X. OCLC 56967289.
  2. Nelson, David L.; Lehninger, Albert L.; Cox, Michael M. (2008). Lehninger principles of biochemistry (Англійська) (вид. 5th ed). New York: W.H. Freeman. с. 305—306. ISBN 0-7167-7108-X. OCLC 191854286.