Салатавське наїбство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Салатавське наїбство — адміністративна одиниця Північно-Кавказького імамату, і пізніше Нагірного округу Російської імперії[1].

Географія[ред. | ред. код]

З півдня від Гумбетівського союзу сільських громад відокремлювала природна гірська стіна Салатавського хребта. Західна межа з Ауховським наїбством проходила по річці Акташ її верхній частині де розташований Алмак, а східна — межувала з землями шамхала Тарковського, тут лінія кордону проходила правому березі річки Сулак і постійно змінювалася через покупки салатівцями земель у власників шамхальства[2].

Історія[ред. | ред. код]

Карта етнічного складу населення Терської області за списками 1886

В 1857 імператором Олександром II було затверджено «Положення про Кавказьку армію», яке визначало управління підкореними гірськими народами. Відповідно до положення, Салатавське наїбство було включено до Нагорного округу і керувалося з Буртунаєвського укріплення[3]. У 1869 р. Салатавське наїбство разом з Ауховським наїбством (всього 22 селища) було передано у відання Кумицького (з 1871 р. — Хасавюртовського) округу Терської області вже як 4-а ділянка (згодом 3-я). Місцем перебування пристава-начальника 4-ї Салатавської ділянки було селище Дилим[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Становление и развитие Российского государственного управления на Северном Кавказе в конце XVII—XIX вв. Галина Николаевна Малахова, Северо-Кавказская академия государственной службы Изд-во СКАГС, 2001
  2. а б Омарова, 2014, с. 116.
  3. Омарова, 2014, с. 166.

Література[ред. | ред. код]

  • С. И. Омарова. Возникновение и развитие союза сельских общин Салатавии. — Махачкала, 2014.