Самара Віджаятунггаварман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Самара Віджаятунггаварман
хаджі Шривіджаї
1044 — 1077
Попередник: Шрі Дева
Наступник: Кулотунга Чола I
 
Релігія: індуїзм

Самара Віджаятунггаварман (д/н — 1077) — хаджі (цар) Шривіджаї у 10441077 роках. Основні відомості про нього містяться у написах Мадігірія та Боланда з острова Шрі-Ланка.

Життєпис[ред. | ред. код]

Молодший син хаджі Шрі Маравіджаятунггавармана та доньки Адіпади Махендри з Полоннаруви. Про молоді роки відомостей обмаль. 1044 року за ланкійськими свідченнями наказав своєму родичі Пурендрі вбити Раджендру Чола I, коли той прибув до Шривіджаї[1]. Проте відомо, що володар Чола помер своєю смертю на Індостані. З огляду на це припускають, що було вбито хаджі Шрі Деву або очільника чоласької залоги. В будь-якому разі Самара Віджаятунггаварман зумів захопити владу в державі.

Зумів скористатися розгардіяжем в імперії Чола для відновлення своєї незалежності. Разом з тим нічого не відомо про посольства до імперії сун, що були традиційними для володарів Шривіджаї. 1068 року зазнав нападу армії та флоту Вірараджендри Чола. відя кого зазнав поразки й вимушен був визнати зверхність того.

Втім ймовірно близько 1077 року був повалений Кулотунга Чола I, що провів церемонію сходження на трон Шривіджаї. З цього часу Шривіджая стає частиною імперії Чола.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Nilakanta Sastri, K.A. (1955). A History of South India, OUP, New Delhi (Reprinted 2002).
  • S. Paranavitana (1966) "Ceylon and Śrī Vijaya, in Artibus Asiae. Supplementum, Vol. 23, Essays Offered to G.H. Luce by His Colleagues and Friends in Honour of His Seventy-Fifth Birthday. Volume 1:Papers on Asian History, Religion, Languages, Literature, Music Folkfore and Anthropology" Artibus Asiae Publishers
  1. S. Paranavitana (1966) "Ceylon and Śrī Vijaya, in Artibus Asiae. Supplementum, Vol. 23, Essays Offered to G.H. Luce by His Colleagues and Friends in Honour of His Seventy-Fifth Birthday. Volume 1:Papers on Asian History, Religion, Languages, Literature, Music Folkfore and Anthropology" Artibus Asiae Publishers