Самара Морган

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Самара Морган — головний персонаж-антагоніст серії фільмів «Дзвінок» та вестерн-адаптації Садако Ямамурі з оригінального роману Кодзі Судзукі, а також із франшизи «Кільце» . Самара колись була дитиною, обдарованою психічними здібностями. Оскільки вона не могла контролювати цю здатність, дівчинка психічно впливала на оточуючих. Самара допомогла популяризувати в кінематографі фільм жахів «дівчинка-привид з довгим чорним волоссям», хоча в японській культурі цей образ вже давно існує. Її роль зіграла Дейві Чейз у « Дзвінок 1», Келлі Стейблз у «Дзвінки» (короткометражний фільм) і «Дзвінок 2» та Бонні Морган у « Дзвінки».

Самара Морган
Поява Дзвінок (2002)
Інформація
Вид (раса) привид
Стать жіноча
Дата народження 2 січня 1970 року
Сім'я Евелін (біологічна мати), Анна Морган (прийомна мати), Річард Морган (прийомний батько)
Прототип Садако Ямамурі
Виконавець ролі Дейві Чейз

Біографія[ред. | ред. код]

У 1970 році жінка на ім'я Евелін Осоріо була ув'язнена в підвалі сексуально-збоченого священика на ім'я Берк. Берк зґвалтував її в полоні, тому Евелін зрештою завагітніла. Вона втекла через 8,5 місяців до християнської лікарні народжувати. Незабаром Евелін народила дівчинку на ім'я Самара, яка народилася з дивними надприродними здібностями. Невідомо, звідки взялися ці здібності, оскільки обидва її біологічні батьки були повністю людьми, але, швидше за все, вона була людським втіленням демонічного духу, який мешкав у водах, яких Евелін постійно боялася. Невдовзі після народження жінка стверджувала, що чує голоси у своїй голові, які говорять їй, що єдиний спосіб позбутися злих духів, які мешкають у Самарі, це втопити її. Невідомо, чи виходили ці голоси від її совісті чи від Самари, яка телепатично наказувала їй це зробити. Зрештою Евелін вирішила втопити дівчинку у фонтані біля лікарні, але група черниць спіймала її на цьому вчинку та вилучила дитину. Самара була віддана на усиновлення, а її мати перебувала в інституціоналі.

Згодом Самару прийняли Анна та Річард Моргани, які були лауреатами нагород конярства на острові Моеско. Анна дуже любила Самару, як рідну доньку через кілька викиднів між 1963 і 1969 роками. У міру дорослішання Самара розвинула дивні надприродні здібності, які дозволяли їй ненавмисно "записувати" жахливі образи в головах своїх батьків, коли вони були поруч. Не маючи знання про свої сили, вони вийшли з-під контролю, коли Самара виросла. Це призвело до того, що місцева громада стала звинувачуючи її в нещастях острова. Крім того, Анна стала більш психічно нестабільною та віддаленою від Самари через жахливі образи, які та ненавмисно випалювала в її голові. Живучи ізгоєм, Самара проводила більшу частину часу сама на гойдалках біля ранчо Морганів. За іронією долі, у неї розвинулася фобія води.

Анна проконсультувалася з доктором Грасником, місцевим лікарем, щодо жахливих образів у її голові, але, не маючи змоги їй допомогти, доктор направила і Анну, і Самару до психіатричної лікарні Еола. Під постійним наглядом Анна лікувалася від депресії та суїцидальних думок, тоді як за силами Самари спостерігав психіатр на ім’я доктор Скотт. Під час перебування в психіатричній лікарні Самара не могла спати і продемонструвала свої здібності, спаливши зображення на прозорій плівці, яку доктор Скотт використовує як доказ її здібностей. Він записує психіатричну сесію на камеру та запитує Самару, як вона змогла виконувати свої сили, але вона дає загадкові відповіді на кшталт «Я бачу їх... а потім... вони просто... є». Він також припускає, що Самара насправді не хоче нікому завдати шкоди своїми силами, але дівчинка зізнається йому, що її сили занадто сильні, і що вона не перестане завдавати шкоди іншим, вказуючи на те, що вона поступово стає психічно-нестабільною. Запис раптово обривається, і було припущено, що Самара вбила доктора Скотта своїми силами. 

Щоб дівчинка не завдала нікому шкоди своїми силами, Річард замкнув її на горищі сараю для коней. Самара щовечора намагалася заснути, але це було складно через шум, який видавали коні. У припадку гніву Самара випалила жахливі образи в розумах коней і довела їх до самогубства, змусивши стрибнути з сусідньої скелі. Масове самогубство вважалося епідемією, і Моргани згодом стали центром небажаної уваги ЗМІ. Влада поставила конюшню на карантин, але ніхто з них не знав про присутність Самари. Пригнічена втратою коней Анна була відправлена ​​назад до психіатричної лікарні Еола. Зрештою її виписали через п’ять днів, і сім’я вирішила поїхати у відпустку до Shelter Mountain Inn.

Поки Самара стояла біля колодязя, Анна кинула її в середину, щоб вона не мучила їх. Пізніше Анна прийшла в жах від своїх дій і через докори сумління покінчила життя самогубством, стрибнувши з сусідньої скелі. Тим часом Самара намагалася виповзти з колодязя, але при цьому зламала нігті, оскільки кам’яна кришка накривала верх колодязя, вирішуючи її долю. Зрештою вона померла від переохолодження та голодування, провівши 7 днів (1 тиждень) у колодязі. Після смерті Самари коні на ранчо Моргана повернулися до нормального стану, але Річард вирішив припинити їх розведення. На момент смерті їй було близько 12 років. Тим часом решта громадян на острові Моеско, здавалося, відчули полегшення. Доктор Грасник навіть сама зізналася, що після смерті Самари «все стало краще».

Через багато років після того, як Самара була вкинута в колодязь, у готелі Shelter Mountain Inn було побудовано кілька котеджів для оренди. Зокрема, кабіну 12 було побудовано безпосередньо над колодязем, в ній знаходився телевізор і чиста відеокасета. Тим часом Самара повернулася в живий світ у вигляді мстивого зомб, схожого на привида, з довгим чорним волоссям, що приховувало її жахливе залите водою обличчя, яке мало здатність лякати людей до смерті. Скориставшись нагодою, щоб звільнити людство зі своїми вбивчими планами, Самара випалила жахливі кадри, в основному спогади свого життя, на порожню відеоплівку. Порожню відеокасету також було проклято в результаті психічної передачі. Цілком ймовірно, що Самара мала намір знищити всю людську расу, поширюючи стрічку, про яку згадувалося в одній сцені на стрічці, де людей порівнювали з червами, що рояться. Кожен, хто переглянув прокляту відеозапис, отримував телефонний дзвінок із Самари з попередженням, що він помре через 7 днів після першого перегляду стрічки. Єдиним способом вижити було скопіювати та передати стрічку комусь, хто її ніколи не бачив. Протягом 7 днів жертва відчувала надприродні симптоми прокляття, такі як випадкові кровотечі з носа, розмитість їхніх облич на фотографіях, можливість передбачити власну смерть, бездумне малювання зображень Самари тощо. Незважаючи на це, її сили були обмежені доти оскільки її останки не були належним чином поховані.

Одного разу на вихідних група старшокласників, Кеті Ембрі та її друзі, поїхали на канікули до готелю Shelter Mountain Inn. Вони зупинилися в кабіні 12, де один з них виявив порожню відеокасету і спробував записати на неї футбольний матч. На свій жах вони виявили, що натомість відтворюється проклята відеокасета, а пізніше їм зателефонували з Самари з попередженням про 7-денний термін. Вони вважали, що це був просто розіграш, але через страх втекли з кабіни 12, не заплативши за перебування. Через 7 днів Кеті зробила вигляд, що нічого не сталося, запросивши свою найкращу подругу Бекку переночувати до себе вдома. Бекка зрештою почала обговорювати міську легенду про прокляту відеокасету. Зрештою Кетті помирає від серцевого нападу. Імовірно, Самара поміщає труп Кеті в шафу спальні, щоб інші могли його знайти, а Бекка стає свідком усього випробування, яке травмує її настільки, що її потрібно було помістити в лікарню. Пізніше вночі мати Кеті Рут виявила в кімнаті труп своєї доньки з жахливо спотвореним від страху обличчям у самий момент її смерті. У ту саму ніч і час смерті Кеті її друзі загинули також. Це може підвищити ймовірність того, що Самара отримала всюдисущі здібності після воскресіння як мстивого привида, що унеможливило втечу її жертв. Крім того, Самара також паралізує своїх жертв, коли вони намагаються втекти від неї.

Смерть Кеті привернула увагу її тітки Рейчел Келлер, яка була журналісткою з Сіетла. Син Рейчел Ейдан також стверджував, що передбачив смерть Кеті через свої малюнки, на яких його двоюрідну сестру поховали під землею за кілька днів до її фактичної смерті. На похоронах Кеті сестра Рейчел Рут повідомила їй, що жоден із лікарів, з якими вона спілкувалася, не міг пояснити, чому її дочка померла від раптового серцевого нападу, незважаючи на те, що вона була здоровим підлітком.  На похоронах Рейчел зустрічає вцілілих друзів Кеті, які підозрюють, що всі останні смерті пов’язані з проклятою відеокасетою. Рейчел їде до Shelter Mountain Inn і таємно переглядає прокляту відеокасету. Вона отримує телефонний дзвінок від Самари, який попереджає її про 7-денний термін. Жінка бере касету додому і показує її колишньому хлопцеві Ною, професійному відеоаналітику. Спочатку Ной скептично поставився до прокляття і сказав, що воно нагадує «студентський фільм», але все ж просить Рейчел зробити для нього копію для подальшого вивчення, на що Рейчел погоджується. Обидва відчувають надприродні симптоми протягом тижня, і після того, Рейчел шокуюче виявляє, що її син Ейдан дивиться стрічку посеред ночі. Вони шукають підказки в проклятій відеоплівці, що веде їх до розслідування історії. Річард вбиває себе струмом у ванні, щоб покінчити з цим назавжди. Рейчел і Ной знаходять колодязь під дошками підлоги кабіни 12 і там труп Самари, який гниє під дією світла. Рейчел намагається заспокоїти неспокійний дух Самари, поховавши її належним чином. Останки відправляють до міста Берка, але після місцевої повені Берк вирішує залишити її останки при собі, замкнувши їх під стіною у своїй спальні, оскільки якби тіло Самари поховали належним чином, вона буде вільно знищувати людство. Однак син Рейчел Ейдан попереджає її, що «Самара ніколи не спить», натякаючи на нескінченність прокляття. Тим часом Ной стає свідком того, як його телевізор сам собою вмикається, але після його вимкнення на екрані раптово з’являється зображення колодязя. Ной приголомшено спостерігає, як Самара, дівчина, яка, як він думав, ніколи не повернеться в реальний світ, випливає з колодязя і виповзає з екрану телевізора. Самара паралізує його на місці та змушує дивитися на її жахливе обличчя. Ной врешті-решт помирає від серцевого нападу, а Самара пересуває його труп у крісло. Засмучена Рейчел знищує оригінальну копію проклятої відеокасети вдома, але розуміє, що вона раніше скопіювала касету та передала її Ною, таким чином врятувавши їй життя. Рейчел робить копію для Ейдана і кладе копію на полицю магазину відеопрокат. Оскільки Ейдан був ще живий у сіквелі, можна було з упевненістю припустити, що клієнт купив копію проклятої відеокасети, переглянув її і був убитий Самарою через 7 днів.

Через шість місяців субкультура, відома як Кільця, була присвячена проклятій відеоплівці, набула популярності, але ця культова слава має свою ціну, оскільки незліченна кількість людей по всій країні гине за загадкових обставин у зв’язку з проклятою відеоплівкою. Тим часом до субкультури приєднується підліток з Орегону на ім’я Джейк, чиї друзі є фанатичними прихильниками "Кільця". Його друзям було цікаво дізнатися, що сталося на 7-й день, оскільки всі вони скопіювали та передали прокляту відеокасету тому, хто ніколи не дивився її до того. Вони наказують Джейку не копіювати та не передавати запис комусь іншому, оскільки вони хотіли знати, свідком чого він був на сьомий день. Однак Джейк таємно копіює прокляту відеокасету і передає її своїй найкращій подрузі Емілі та каже їй, що касета була лише «домашнім фільмом». На його подив, Емілі закрила очі під час перегляду стрічки, залишивши Джейка не в змозі виконати вимоги прокляття. Він приймає свою поразку, занурюючись у вимір проклятої відеокасети. Раптом Самара виповзає з колодязя у вимірі, нападає та вбиває його, а Емілі кричить.

Пізніше Рейчел і Ейдан переїжджають до Орегону, щоб забути про Самару, але Рейчел повідомили про нещодавнє вбивство в місцевому місті. Вирішивши зробити Рейчел своєю новою матір'ю, оскільки її попередні матері намагалися вбити її, Самара заволодіває Ейданом. Рейчел помічає, що Ейдан переживає сильну гіпотермію, і везе його до лікарні за допомогою Макса Рурка, її колеги по новій роботі в Орегоні. Перебуваючи під контролем Ейдан вбиває медсестру на ім’я доктор Темпл, змушуючи її зробити собі смертельну ін’єкцію, і втікає з лікарні та прибуває до дому Рейчел. Макс вражений тим, як швидко Самара/Ейдан прибули додому, і намагається сфотографувати їх на камеру, щоб перевірити. Однак Самара вбиває його. Рейчел намагається вигнати привида з Ейдана, втопивши його в теплій ванні, випустивши дух Самари з його тіла. Привиду вдається відновити доступ до будинку Рейчел через телевізійний портал, і жінка вирішує пожертвувати собою, дозволивши Самарі перенести її у вимір проклятої відеоплівки. Рейчел затягують у колодязь, вона дивиться вгору і розуміє, що вихід був відкритий весь час, дозволяючи Самарі вільно блукати в живому світі. Рейчел вдається виповзти з колодязя, і перш ніж вона закриває колодязь кам'яною кришкою, Самара кричить глибоким голосом "МАМА!", на що Рейчел відповідає: "Я НЕ ТВОЯ МАМА!". Рейчел закриває колодязь кам'яною кришкою, залишаючи Самару в пастці й зовсім одну в темряві колодязя.

Через тринадцять років виявилося, що Самара могутніша, ніж будь-коли, оскільки тепер вона пристосовується до часу, у якому живе, поширюючи своє прокляття через Інтернет. Привид також отримав достатньо сили, щоб знову повернутися у світ, але все ще не в змозі вивільнити свої сили в повному обсязі, доки її тлінні останки не будуть належним чином поховані. Через це замість того, щоб щодня вбивати своїх жертв, вона розширила вміст своєї проклятої відеоплівки, додавши підказки щодо місцезнаходження її тлінних останків, сподіваючись, що хтось із її цілей розшифрує його, знайде це для неї та віддасть її тіло. Проте Берк дізнався про те, що вона зробила, і поклявся не турбувати її труп, вбиваючи тих, хто шукає його для неї. 

Через два роки професор коледжу Габріель купує старий відеомагнітофон, знаходячи всередині відеокасету. В іншому місці Джулія проводжає свого хлопця Холта до коледжу, але починає хвилюватися, коли він перериває зв’язок. Джулія зустрічає Габріеля, слідує за ним до приватної зони коледжу, де кілька студентів беруть участь в експерименті з проклятим відео, дивляться та знімають самі, перш ніж передати завдання іншій особі, яка називається «хвіст». Не бажаючи дозволити Холту померти, Джулія дивиться відео, відчуваючи видіння дверей і слід, випалений на її руці. Звертаючись до Габріеля за допомогою, він помічає, що копія відео Джулії більша, ніж зазвичай. Вона переглядає це, відкриваючи нові кадри, які натякають на долю тіла Самари. Пізніше Габріель розуміє, що знак на руці Джулії — шрифт Брайля, перекладає його та йде попередити їх. Прибувши до міста, Джулія та Холт йдуть до церкви, досліджуючи цвинтар. Вони знаходять гробницю без позначень, але коли проникають туди, то виявляють, що вона порожня. Вирушаючи з міста, Джулія та Холт зупиняються через автомобільну аварію та дізнаються, що в ній бере участь Габріель. Він намагається попередити Джулію про своє відкриття, але отримує смертельний удар електричним струмом через падаючий стовп електромережі та отримує поранення, а медики доставили його до лікарні.  Поки Холт розпитує про долю Евелін, Джулія йде до церкви за своїми видіннями. Вона виявляє приховану камеру під дзвіницею та знаходить докази того, що Евелін була ув’язнена там, коли була вагітна. Після цього Джулія відвідує Берка і пояснює свої відкриття. Він раптово нападає на неї, виявляючи, що він не тільки священик, але й біологічний батько Самари, осліплюючи себе, щоб уникнути впливу сил своєї дочки. Джулія штовхає його вниз по сходах і потрапляє в його спальню, виявляючи скелет Самари, захований за стіною. Потім сама Самара позбавляє Берка сліпоти, щоб вона могла його вбити. Приходить Холт,і разом вони з Джулією кремують труп Самари. Незабаром після цього Джулія і Холт повертаються додому, Холт помічає голосове повідомлення від Габріеля, який попереджає його про шрифт Брайля. Холт перекладає це слово, виявляючи, що воно означає «відродження». Джулія дивиться в дзеркало і бачить у відображенні Самару. Копія відео Джулії раптово надсилається всім у її списку контактів і незабаром стає вірусною в Інтернеті.

Зовнішність[ред. | ред. код]

Самара з'являється в довгій білій сукні, з волоссям, що прикриває обличчя. Її шкіра дуже бліда, вкрита прожилками, нігті відсутні, через те, що вона відчайдушно намагалася вибратися з колодязя ті 7 днів, доки там була. Її обличчя здебільшого приховане, зазвичай вона показує його лише тоді, коли когось вбиває.

Касета[ред. | ред. код]

Проклята відеокасета приймає оманливу форму звичайної відеокасети, без позначок і марок.

Існує дві версії проклятого відео: кінотеатральний реліз і бонусний DVD під назвою «Не дивіться це». Останній із двох довший, оскільки містить більше зображень і різних звуків. Тим не менш, зміст стрічки в обох складається з серії дивних і тривожних зображень і кліпів, які є спогадами чи поглядами з життя Самари, або проблисками майбутнього, які також відображають минуле. Зображення розміщуються в розширеному порядку та поділені на різні сегменти протягом усього відео.

  • Перше зображення відео – сумнозвісне кільце, зроблене з кришки колодязя, світло якого сяє навколо краю. Це з точки зору Самари після того, як Анна кинула її в колодязь.
  • На другому знімку кров тече в океан. Це проблиск майбутнього, де Рейчел лякає коня на поромі, що призводить до того, що він стрибає з корабля та гине, а його кров б’є з-під порома. Це також може символізувати самогубства коней, спричинені Самарою. У кінотеатральному випуску над кліпом відтворюються звуки; у версії «Не дивитись» чути лише шум води.
  • Далі три короткі кадри цвяха з краплею крові.
  • Потім є стілець, знайдений у спальні Самари в коморі. Крісло розміщується в центрі кадру, але потім зміщується трохи вправо. Крісло могло символізувати те, в якому Самара була прикута до психіатричної лікарні та її кімнату.
  • На наступному зображенні крупним планом зображено волосся, яке розчісують, перед тим як Анна стоїть перед дзеркалом і розчісує волосся. Дзеркало раптово зсувається на інший бік стіни, у дзеркалі відображається Самара. Потім дзеркало повертається на бік Анни, вона повертається і посміхається. Чути, як Самара ледь чутно співає кілька рядків: «Коли ми йдемо, світ крутиться. Коли він зупиняється»..
  • Річард Морган зображений дивлячись униз із другого поверху будинку Морганів, перш ніж дивитися вдалину. Це з точки зору Самари, яка деякий час сиділа на гойдалках біля будинку.
  • Далі — знімок скелі на горі Шелтер із мухою, що ходить по колу на екрані. Муха фактично продовжує рухатися після призупинення відео, і Рейчел успішно видаляє її з екрану, але під час цього отримує кров з носа.
  • Наступне зображення — це зображення чорного пластику, що товчеться, як мішок для сміття, яким Анна задушила Самару.
  • Кришку колодязя швидко видно знову, цього разу лише наполовину закриту.
  • Потім показано дерево у вогні. Це японський клен, який можна побачити на горі Шелтер навпроти колодязя. Самара милувалася деревом, перш ніж Анна штовхнула її в колодязь. Стихія вогню — це посилання на червоне листя дерева, яке спалахує під час перебування на сонці. Там також показано місце розташування тіла Самари та колодязя.
  • Потім є нерухоме зображення маленької коробки зі знятою кришкою.
  • Далі зображено палець, який проколюється цвяхом, а цвях відривається. На ньому показано, як Самара втрачає нігті, намагаючись втекти з колодязя.
  • Знову на короткий час з’являється кадр, на якому видно, як розчісується волосся Анни.
  • Наступне зображення — море личинок, яке перетворюється на сотні людей, що борсаються. У кінотеатральному випуску над кадром залишається пронизливий звук, але в «Don't Watch This» чути лише звук повзання личинок. Це може представляти можливий погляд Самари на світ і людей.
  • На наступному зображенні зображено те, що схоже на триногого ягня чи козу, яке кульгає у хлів. Тварина може символізувати страждання Самари у світі або її очевидні елементи фрік-шоу, які ізолювали її від інших. Поромний кінь-самогубець ламає задні ноги, коли стрибає з порома, символізуючи свою безпорадність і, можливо, Самару.
  • Коротке зображення очі коня дивляться в жаху. Це символізує Самару, яка зводить коней з розуму своїми силами.
  • Кришка колодязя закривається більше, показуючи, як відео наближається до кінця.
  • Японський клен у вогні знову з’являється ще на кілька секунд.
  • Його перериває інший кадр, на якому Самара б’ється в мішку для сміття.
  • Потім видно, як Анна стоїть біля дзеркала, знімаючи шпильку зі свого волосся. Вона повертається і дивиться прямо в камеру. Анна дивиться на глядача; насправді вона дивиться на Самару
  • Дім Моргана знову видно, цього разу Річард більше не стоїть у вікні. Це може означати, що Річард здебільшого був відсутній як батько Самари.
  • Стілець Самари починає крутитися догори дном. Це могло показати, як їй було дуже нудно в лікарні, і як вона сходила з розуму.
  • На наступному зображенні показана драбина, яка використовується для доступу до спальні в коморі Самари, притулена до стіни.
  • На зображенні після цього показано два розмиті трупи коней на березі острова Моеско. У кінотеатральному випуску Самара співає ще один рядок: «Все тільки починається». У Don't Watch This чути лише шум хвиль.
  • Тоді Анна Морган стоїть на тій самій скелі, показаній раніше. Вона падає. Ймовірно, це сталося незабаром після того, як вона вважала, що вбила Самару.
  • Потім починає падати і драбина в сараї.
  • Кришка колодязя закривається до упору, створюючи тонке кільце.
  • Потім драбина падає на підлогу, лунає глухий удар.
  • Остаточним зображенням стрічки є незапечатаний кадр колодязя на відкритому повітрі.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Самара заслуговує на увагу серед інших лиходіїв у жанрі жахів, оскільки не володіє особливою зброєю, часто вбиває своїх жертв поза кадром, а її методи вбивства мають суто психологічний характер, а не фізичний, і залишаються повністю оповитими таємницею та спекуляціями.
  • Самара значно менш співчутлива, ніж Садако, незважаючи на те, що обидві лиходійки діляться трагічними історіями. На відміну від Садако, Самара отримувала задоволення від деяких вбивств, які вона робила, поки була жива.
  • Самара вбиває своїх жертв, подумки проектуючи всі образи з проклятої відеоплівки в розум жертви відразу, викликаючи інтенсивне психічне перевантаження, яке буквально змушує їх внутрішньо вибухати, залишаючи їх зовнішнє тіло, здавалося б, гнилим і "висохлим» в результаті перевантаження. Ось чому жертви отримують серцевий напад перед смертю, незважаючи на відсутність ознак фізичного нападу, а серія скріншотів із проклятої відеоплівки коротко миготить за мить до того, як він/вона помре.
  • Самара народилася в той же рік, коли Садако кинули в колодязь.

Джерела[ред. | ред. код]

https://screenrant.com/rings-samaras-origins-explained/

Samara Morgan History - YouTube https://m.youtube.com/watch?v=ikaY0rRw2p0

https://screenrant.com/ring-movie-samara-cursed-video-full-version/