Самюель Фогельсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Самюель Фогельсон
Samuel Fogelson
Народився 1902(1902)
місто Варшава, Польща
Помер 1941(1941)
місто Білосток (можливо)
Громадянство Польща Польща
Діяльність математика, політологія, радянський агент
Галузь математика
Alma mater Варшавський університет
Знання мов польська

Самюель Фогельсон (пол. Samuel Fogelson; * 1902 рік, Варшава — † 1941 рік, можливо, місто Білосток) — польський математик і статистик, радянський розвідник.

Життя та діяльність[ред. | ред. код]

Фогельсон Самюель народився в 1902 році у Варшаві. Закінчив Варшавський університет, а пізніше навчався в Парижі та Берліні. Чотири роки був старшим асистентом на математичному факультеті. У своїй науковій роботі видав 40 публікацій в галузі математики, статистики та демографії. Був заступником начальника відділу статистики населення у Центральному статистичному управлінні. Вже з юності показав ліві симпатії, однак, йому було відмовлено у можливості приєднатися до польської комуністичної партії, запевнивши, що його переваги будуть використовуватись як інформатора Керуючої розвідки — радянської військової розвідки.

Завдяки професійним здібностям йому було доручено надавати інформацію щодо стану польської економіки. Згодом він стає резидентом радянської розвідки і формує власну мережу агентів, серед яких були: Альфред Ярошевич і Володимир Лехович, які входили до польської розвідки і контррозвідки, молодший лейтенант Станіслав — Павло Неналтовський з Незалежного департаменту інформаційного корпусу у Варшаві і Генріх Бужинський. Протягом цього періоду він подає заяву на вступ до Комуністичної партії ВКП (б), та, незважаючи на позитивні результати експертизи заявки на легітимність, отримав відмову через зв'язок з розвідкою та пов'язану з цим конспірацію.

Коли розпочалася Друга світова війна, Фогельсон втік з радянської зони окупації та оселився в Білостоці, де в 1939 році вступив в контакт з НКВС. Фогельсон згадував про членство в партії, але вважався безпартійним. Попри значні заслуги не визначався високим становищем.

У грудні 1939 року був прийнятий на посаду економіста муніципальних офісів, де став відповідальним за планування розвитку міської економіки у Білостоці. Ця посада була переоціненою та позбавленою реального значення. Фогельсон скаржився, що він немає роботи, яку потрібно було б виконувати. У 1940 році Фогельсон надає секретарю Білостоцької області резюме та заявку на дозвіл про поїздку до Москви задля продовження кар'єри. Про співпрацю з розвідкою у резюме нічого не було сказано. Звернення було повернуте до Мінська — комісар освіти Білоруської РСР вважав, що Фогельсону заборонено працювати у вищих навчальних закладах.

Подальша доля[ред. | ред. код]

Холодне ставлення партійної влади до Фогельсона виникло внаслідок проведеної у 1938–1939 роках «очистки» в спецслужбах, а також ліквідації Комуністичної Партії Польщі. У «очищенні» загинуло багато його безпосередніх начальників і співпрацівників з радянської розвідки, а сам Фогельсон був ізольований від колег. Вважалось, що він є ненадійним через тривале перебування поза межами СРСР.

Подальша доля Фогельсона невідома. Можливо він загинув під час Другої світової війни, так і не змігши вибратись із Білостоку. Дехто вважає, що війни він не пережив.

Основні праці[ред. | ред. код]

  • «Математична теорія населення» (1932)
  • «Міри концентрації і їх застосування» (1933)
  • «Про інтерпретацію і застосування мір кореляції» (1934)
  • «Дослідження демографії Полісся та Волині» (1938)

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Чеслав Доманський: «Заслужені статисти для науки» (польською)
  2. Анджей Почобут: «Життя радянського агента» (польською)