Сарикамиська западина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сарикамишська западина — западина на півночі Туркменістану, на північному кордоні пустелі Каракуми.

Географія[ред. | ред. код]

Довжина западини близько 150 км, ширина близько 90 км[1]. Дно, за різними джерелами, на 30-40 метрів нижче рівню моря[2][3]. Являє собою пласку чашу овальної форми, вкриту солончаками та дрібнозернистими пісками. В центральній частині западини розташоване Сарикамиське озеро.

Історія[ред. | ред. код]

Западина періодично приймала води річки Аму-Дар'я, перетворюючись на озеро, при зміні її русла в бік Аральського моря озеро пересихало. Озером западина була наприкінці неогену, у верхньочетвертинний час, та в 14-16 сторіччях нашої ери[4]. Останній раз води Аму-Дар'ї досягли западини влітку 1878 року[5]. В 1971 році в озеро проривались води Аму-Дар'ї по руслу водогону Дар'ялик[4], при цьому в котловині виникло озеро. Зараз озеро підживлюється дренажними водами через колектори Дар'ялик та Озерний, води надходять із зрошуваних земель на лівобережжі Аму-Дар'ї[5].

У зв'язку із заповненням Туркменського озера через Дар'яликський та Озерний колектори, які зараз живлять Саракамишське озеро, значна частина води не потрапить в Саракамишське озеро[6], що може призвести до зниження його рівня та підвищення мінералізації.

Походження назви[ред. | ред. код]

Назва «Саракамиш» на тюркських мовах означає «жовтий комиш».

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Сарыкамышская впадина
  2. Большой энциклопедический словарь. 2-е изд., перераб. и доп. М.: Большая Российская энциклопедия; СПб.: Норинт, 2000. ISBN 5771100048
  3. Словарь современных географических названий. — Екатеринбург: У-Фактория. Под общей редакцией акад. В. М. Котлякова. 2006.
  4. а б БСЭ
  5. а б Сарыкамыш Словарь современных географических названий[недоступне посилання з липня 2019]
  6. Самосозидание. Инфо. Архів оригіналу за 14 липня 2012. Процитовано 9 лютого 2013.