Свадеші

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Свадеші
Дата створення / заснування 1850
Зображення
Країна  Індія

Рух Свадеші (бенг. স্বদেশী, гінді स्वदेशी, буквально — вітчизняний) — одна з форм антиімперіалістичного руху в Індії.

Опис[ред. | ред. код]

Рух Свадеші мав на меті досягнення незалежності від Британської імперії та покращення економічних умов в Індії шляхом слідування принципам свадеші (самостійності). Зародився наприкінці 19 ст. Прихильники руху в основному боролися за розвиток національних промисловості й ремесла, що зазнавали конкуренції з боку іноземних товарів. Бойкотували британські товари та дбали у відродженні їхнього домашнього виробництва. Саме через бойкот емблемою свадеші була прядка.

Рух започатковано в період першого розподілу Бенгалії (1905) і тривав він до 1911 р. [1], його ідейними натхненниками були Шрі Ауробіндо, Локманья Бал Гангадхар Тілак і Лала Раджпат Рай. Свадеши став одним з основних положень ідеології Махатма Ганді, який описував його як уособлення свараджа (незалежності).

Етимологія[ред. | ред. код]

Слово свадеші це сандхи — складення двох санскритських слів. Сва значить «свій, власний», а деш — «країна». Тобто, свадеш значить власна країна, а в формі приметника свадеші — «з власної країни».

Див. також[ред. | ред. код]

Магатма Ганді

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bandyopadhyay, Sekhar. From Plassey to Partition - A History of Modern India (2004) pp 248–62

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Krant, M.L.Verma (2006). Swadhinta Sangram Ke Krantikari Sahitya Ka Itihas (Hindi) . Т. 1 (вид. 1). New Delhi: Praveen Prakashan. с. 84. ISBN 81-7783-119-4.