Сварадж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сварадж
Країна  Індія
Політична ідеологія самоврядування
Творець Даянанда Сарасваті і Магатма Ґанді
Махатма Ганді (праворуч)

Сварадж (гінді स्वराज : сва-«само» + радж «закон») — синонім поняття самоврядування, використовуваний Махатмою Ганді[1]. Зазвичай співвідноситься з концепцією незалежності Індії від Великобританії, введеної Ганді[2]. Сварадж, в основному, має на увазі політичну децентралізацію та управління не за допомогою уряду, а за допомогою членів суспільства та громадських зборів[3]. Концепція Ганді призвела до сильних потрясінь для політичних, економічних, військових та освітніх британських інституцій в Індії[2].

Сварадж у розумінні Ганді був повністю виконаний. Засновані ним добровольчі організації для втілення в життя свараджа стали прообразами для громадських рухів та недержавних організацій, які згодом з'являлися у різних регіонах Індії[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. M. Gandhi. Hind Swaraj or Indian Home Rule. — 1909.
  2. а б What Is Swaraj?. The Swaraj Foundation. Архів оригіналу за 31 серпня 2012. Процитовано 10 жовтня 2011.
  3. Gandhi (Mahatma), Anthony Parel. Hind swaraj and other writings / Ed. by Anthony Parel. — Cambridge University Press, 1997. — 208 p. — ISBN 9780521574310.
  4. M. P. Mathai. What Swaraj meant to Gandhi?. International workshop on Nonviolent Struggles in the Twentieth Century and their Lessons for the Twenty-first, October 5-12, 1999, New Delhi. GANDHI RESEARCH FOUNDATION. Архів оригіналу за 31 серпня 2012. Процитовано 10 жовтня 2011.