Сейсмічність Південно-Африканської Республіки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сейсмічність Південно-Африканської Республіки — характеризується підвищеною інтенсивністю.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

На території ПАР виділяється декілька великих тектонічних структур, відносно стабілізованих в різні епохи. Проте, велика частина зареєстрованих землетрусів відбувається в океані поблизу узбережжя ПАР. Загальне сейсмічне тло країни — 5-6 бальне, тобто даний район є одним з сейсмічно неспокійних районів Південної Африки.

Землетруси у минулі століття[ред. | ред. код]

Землетруси XXI століття[ред. | ред. код]

2005[ред. | ред. код]

9 березня 2005 року, о 12:16 (за місцевим часом), в ПАР стався землетрус силою у 5,0 балів (за шкалою Ріхтера). Епіцентр знаходився біля міста Стілфонтейн, за 155 км на південний захід від міста Йоганнесбург. В результаті удару стихії постраждали десятки людей. У поліції повідомили, що їм відомо про 38 постраждалих, однак важких поранень зафіксовано не було. У гірничодобувній компанії "DRDgold" повідомили, що під час землетрусу в цьому районі в шахтах перебувало 3,2 тисячі гірників, однак усі вони були евакуйовані, але серед них - 13 поранених[1].

2014[ред. | ред. код]

5 серпня 2014 року, в ПАР стався потужний землетрус магнітудою 6,3 балів (за шкалою Ріхтера). За даними Геологічної служби США, епіцентр підземних поштовхів знаходився в 199 кілометрах на північний захід від Преторії. Осередок залягав на глибині 10 км. Поштовх, що тривав одну хвилину відчувався в місті Йоганнесбурзі, в найбільшому порту Дурбан на Індійському океані, в містах Кейптауні та Преторії. В Йоганнесбурзі та Дурбані з висотних офісних будівель були евакуйовані сотні людей. Повідомлень про постраждалих та руйнування — не надходило[2].

2021[ред. | ред. код]

25 вересня 2021 року, в Індійському океані на південь від узбережжя Африки, стався землетрус магнітудою 5,8 балів (за шкалою Ріхтера). Згідно повідомлення Європейського середземноморського сейсмологічного центру (EMSC), епіцентр підземних поштовхів знаходився за 2 165 км на південь від міста Порт-Елізабет (ПАР) на глибині 33 км[3].

2023[ред. | ред. код]

21 травня 2023 року, о 17:56:46 (за київським часом), Головним центром спеціального контролю ДКАУ було зареєстровано землетрус магнітудою 6,0 (за шкалою Ріхтера) з району островів Принс-Едуард, які належать ПАР. Джерело землетрусу знаходилося в Індійському океані 1700 км на південний схід від узбережжя Африки, на глибині 10 км. За класифікацією, землетрус відносився до дуже сильних[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]