Селафиїл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Селафиїл
Медіафайли на Вікісховищі
Селафиїл

Святий архангел Селафиїл або Святий Салафиїл, Селатиїл (арамейською צלתיאל Целатіель «Молитва Бога», єврейською שאלתיאל Шеалтіель), деколи ідентифікується зі Салафиїлом з Другої Книги Ездри. Селафиїл — один зі семи архангелів у східній православній традиції та у традиційному народному католицизмі.[2] В іконографії, коли його зображують самим чи з індивідуальними характеристиками, Селафиїла представляють у стані смиренної молитви, з опущеними очима та перехрещеними на грудях руками.[3] Саме молитва є характеризуючою ознакою цього архангела.[4] Православні християни шукають його помочі, коли їхнім молитвам перешкоджають відволікання, неуважність чи холодність. У католицькій традиції він зображується несучим дві риби, завішених на жилці, та посох з флягою для води, прив'язаною до нього.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Archangel_Sealtiel
  2. Names and Ranks of Angels - Імена та ранги ангелів. Архів оригіналу за 6 лютого 2012. Процитовано 9 вересня 2010.
  3. The heavenly host and our modern life - Небесне воїнство та наше сучасне життя. Архів оригіналу за 14 грудня 2005. Процитовано 9 вересня 2010.
  4. The rational heavenly powers - Розумні небесні сили. Архів оригіналу за 11 листопада 2020. Процитовано 9 вересня 2010.

Див. також[ред. | ред. код]