Сен-Фон – Балан (вінілхлоридопровід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сен-Фон – Балан (вінілхлоридопровід). Карта розташування: Франція
Балан
Балан
Сен-Фон
Сен-Фон
Кінцеві пункти вінілхлоридопроводу

Сен-Фон – Балан (вінілхлоридопровід) — продуктопровід на сході Франції, яким транспортується сировина для виробництва полівінілхлориду у Балані (півтора десятки кілометрів на схід від Ліону).

В 1966 році у Балані почалось виробництво полівінілхлориду, потужність якого в середині 2000-х років зросла до 325 тисяч тонн (в порівнянні з первісними 24 тисячами тонн). Необхідний для полімеризації мономер вінілхлориду продукують на середземноморському узбережжі в Лавері та Фо-сюр-Мер (де неподалік розташовані піролізні установки – в тій же Лавері та Берре). До 2003-го його доправляли в Балан залізницею, проте таке транспортування великих об’ємів небезпечної хімічної речовини викликало занепокоєння у громадськості. З огляду на це організували нову логістичну схему, за якою мономер доправляють баржами по Роні в Ліон. Далі від терміналу в Сен-Фон його перекачують на розташований за три десятки кілометрів завод в Балані по трубопроводу довжиною 45 км з діаметром 150 мм.[1][2][3]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Factory of the month. Arkema company at Balan in the Ain region. Successful reconversion from low density polyethylene to ethylene-vinyl-acetate copolymers (EVA) manufacture. ResearchGate (англ.). Процитовано 2 січня 2019.
  2. Maire, Alain (2011). Le transport par pipeline: aspects économiques et environnementaux (фр.). Editions TECHNIP. ISBN 9782710809531.
  3. J.-M. BRIGNON S. SCHUCHT S. SUREAU CHLORURE DE VINYLE (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 12 травня 2021.