Сидорович Савина Осипівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Сидорович Савина)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сидорович Савина Осипівна
Савина Сидорович (кінець 1930-х років)
Народилася 5 травня 1895(1895-05-05)
Монастириська, Бучацький повіт (Королівство Галичини та Володимирії), Австро-Угорщина
Померла 25 листопада 1972(1972-11-25) (77 років)
Львів, Українська РСР, СРСР
Поховання Личаківський цвинтар[1]
Країна  Австро-Угорщина
 Польська Республіка
 СРСР
Діяльність мистецтвознавиця, вчителька
Відома завдяки декоративно-ужиткове мистецтво
Заклад Музей етнографії та художнього промислу Національної академії наук України
Членство Наукове товариство імені Шевченка, Пласт, Рідна школа і Сокіл

Сави́на (Єлизавета) Осипівна Сидоро́вич (5 травня 1895, Монастириська — 25 листопада 1972, Львів) — українська етнографиня та педагогиня, дослідниця декоративно-ужиткового мистецтва України, громадська діячка.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 5 травня 1895 року в родині художника-іконописця Осипа Сидоровича та Ганни з Лазаркевичів у селі Монастириська, Бучацького повіту, Австро-Угорщина (нині — Чортківського району Тернопільської області, Україна).

Спочатку навчалася у народній (початковій) школі в рідних Монастириськах, закінчивши яку у 1905 році, вступила в четвертий клас «школи вправ» при державній учительській жіночій семінарії у Львові, де вже навчалася її старша сестра Марія. Упродовж 19061910 років навчалася в гімназії сестер Василіянок у Львові. Товаришувала з дочкою етнографа Володимира Гнатюка Іриною, теж ученицею цієї гімназії.

З 1910 року Савина Сидорович навчалася в учительській семінарії Українського педагогічного товариства. Іспит зрілості склала напередодні війни, у 1914 році. Була членом молодіжної спортивно-патріотичної організації «Сокіл», брала активну участь у роботі «Пласту». За рекомендацією Володимира Гнатюка Савина Сидорович, у 19151916 роках працювала в бібліотеці Наукового товариства імені Шевченка, де впорядковувала архів товариства, пошкоджений під час окупації Львова.

У 19161918 роках у складі заснованого у Львові «Бюро культурної помочі для окупованих земель» Савина Сидорович разом з іншими учителями з Галичини брала участь в організації українських шкіл на Волині. Зокрема, вчителювала у Володимирі, була директором школи. У відомому альбомі «Українські Січові Стрільці, 1914—1920» (Львів, 1939 р.) вміщена світлина з підписом: «Учителька Савина Сидорович у волинській школі навчає на вільному воздусі». У Володимирі Савина Йосипівна працювала до жовтня 1918 року. Тоді школу вже перевели у нове, двоповерхове приміщення у центрі міста. З того періоду життя вчительки збереглася пам'ятка — золотий наручний годинник з дарчим написом: «Савині Сидорович від Січових стрільців у Володимирі».

У 19181920 роках Савина Сидорович працювала в українських освітніх закладах Коломиї (нині Івано-Франківська область), згодом викладала на Українських семінарських коедукаційних курсах та у ІІ Державній учительській семінарії у Львові. Прагнення здобути грунтовніші знання привело молоду дівчину у Державний інститут ужиткового мистецтва у Варшаві. Після закінчення студій у 1929 році, Савина Осипівна вчителювала у навчальних закладах Львова, зокрема, у 19401944 роках — ремісничій школі.

У 1944 році Савина Йосипівна обрала близький їй фах етнографа. З українською етнографією була пов'язана її діяльність аж до виходу на пенсію у 1964 році. Від 1944 року — наукова співробітниця Державного музею етнографії та художнього промислу АН УРСР у Львові, у збірці якого «Матеріали з етнографії та мистецтвознавства» (випуски III—VIII; 1957—1963) з'явилися її розвідки про розвиток ткацтва в Україні, зокрема, на західних її землях.

Авторка довідника «Вказівки для ведення ручної праці на першому році навчання» (1924), співавтор видання альбомів «Українські вибійки» (1950), «Тканини і вишивки» (1960), монографії «Художня тканина західних областей УРСР» (посмертне видання завдяки ініціативі директора музею етнографії та художнього промислу АН УРСР Гошка Ю. Г.) та інших.

Померла 25 листопада 1972 року у Львові. Похована на Личаківському цвинтарі (поле № 62)[2].

Родина[ред. | ред. код]

Батьки — Осип Сидорович і Ганна Лазаркевич. Теодор (дід) та Осип (батько) були художниками-іконописцями. Старша сестра Марія була дружиною відомого українського історика Івана Крип'якевича.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вічна Ватра на Личакові: могили пластунів у Львівському історико-культурному музеї-заповіднику «Личаківський цвинтар»Львів: 2007. — С. 42. — 76 с.
  2. Вітер в долонях, 2017.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Савина Йосипівна Сидорович. Учитель та етнограф. info.library.te.ua. Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека. 5 січня 2022. Архів оригіналу за 9 квітня 2022. Процитовано 6 травня 2023.