Сифузауктум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Siphusauctum gregarium
Голотип виду
Біологічна класифікація
Царство: Animalia
Родина: Siphusauctidae
Рід: Siphusauctum
Вид: S. gregarium
Siphusauctum gregarium
O'Brien & Caron, 2012
Посилання
Вікісховище: Siphusauctum
Віківиди: Siphusauctum
Fossilworks: 358690

Siphusauctum gregarium — вимерла тварина або близька до тварин істота з неясною таксономічною приналежністю, що існувала в середньому кембрії близько 510 млн років тому. Живилась, фільтруючи планктон. Мала тюльпаноподібне тіло («чашу»), через яке активно прокочувала воду, органічний вміст якої засвоювався через пори. Чаша розташовувалася на довгому «стеблі», що прикріплялося до ґрунту. Довжина тіла становила близько 20 см.[1]

Описано в 2012 р. за численним викопними рештками, виявленими у геологічній формації Берджес-Шейл на території Національного парку Йохо в канадській провінції Британська Колумбія.

Назва роду походить від латинських слів siphus («чаша» або «кубок») і auctus («великий»), що пов'язано з формою і зовнішнім виглядом даної істоти. Видовий епітет (gregarium) означає «стадний»; це пов'язане з великою кількістю зразків, знайдених разом. Це єдиний вид роду Siphusauctum і родини Siphusauctidae.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Stephanie Pappas (18 січня 2012). 500-Million-Year-Old 'Tulip' Creature Had Bizarre Gut. LiveScience. Архів оригіналу за 10 вересня 2012. Процитовано 20 січня 2012.
  2. Lorna J. O'Brien & Jean-Bernard Caron (2012). A new stalked filter-feeder from the Middle Cambrian Burgess Shale, British Columbia, Canada. PLoS ONE. 7 (1): e29233.

Джерела[ред. | ред. код]