Сова-голконіг брунатна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сова-голконіг брунатна
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Совоподібні (Strigiformes)
Родина: Совові (Strigidae)
Рід: Сова-голконіг (Ninox)
Вид: Сова-голконіг брунатна
Ninox randi
(Deignan, 1951)
Синоніми
Ninox scutulata randi
Ninox japonica randi
Посилання
Вікісховище: Ninox randi
Віківиди: Ninox randi
ITIS: 1063262
МСОП: 22726321

Сова́-голконі́г брунатна[2] (Ninox randi) — вид совоподібних птахів родини совових (Strigidae)[3]. Мешкає на Філіппінах і в Індонезії. Вид названий на честь канадського зоолога Остіна Ренда[4]. Раніше вважався підвидом далекосхідної сови-голконога, однак був визнаний окремим видом[5].

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 27—33 см. Верхня частина тіла темно-шоколадно-коричнева, на плечах світлі плями. Нижня частина тіла білувата, сильно поцяткована каштановими поздовжніми смужками. На хвості є чотири помітні темні смуги. Очі яскраво-жовті, дзьоб міцний, лапи оперені, пальці жовтувато-оранжеві, кігті темні.

Голос — серія подвійних угукань «whoop», які повторюються з інтервалом у 0,3—0,6 секунди.

Загалом брунатні сови-голконоги є дуже схожими на алопатричних далекосхідних сов-голконогів. У межах ареалу поширення цього виду мешкають ще чотири представники роду Ninox, однак брунатні сови-голконоги є найбільшими серед них. На відміну від філіпінської сови-голконога, у них відсутні плями на покривних перах крил, а в порівнянні з міндорійськими, мінданайськими і себуйськими совами-голконогами, нижня частина тіла у них більш смугаста.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Брунатні сови-голконоги мешкають на філіппінських островах Басілан, Себу, Лусон, Маріндук, Мінданао, Міндоро, Негрос і Сікіхор, а також на індонезійських островах Талауд[en] в провінції Північне Сулавесі. Вони живуть у вологих тропічних лісах і мангрових лісах, іноді в садах і на плантаціях, на висоті до 1500 м над рівнем моря. Живляться комахами, іншими безхребетними і невеликими хребетними. Гніздяться в дуплах дерев.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загрозливого. Брунатним совам-голконогам загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Ninox randi: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 29 листопада 2022
  2. Ninox randi у базі Avibase.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Owls. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 29 листопада 2022.
  4. Jobling, James A. (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. с. 331. ISBN 978-1-4081-2501-4.
  5. B. King. Species limits in the Brown Boobook Ninox scutulata complex. „Bulletin of the British Ornithologists’ Club”. 122 (4), ss. 250–257, 2002. 

Джерела[ред. | ред. код]