Соколівський цукровий завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соколівський цукровий завод
Тип Товариство з обмеженою відповідальністю
Галузь харчова промисловість
Засновано 1874
Штаб-квартира 24634, вул. Службова, 1, с. Соколівка, Крижопільський район, Вінницька область,
Ключові особи Криворот Олексій Васильович
Продукція цукровий пісок, меляса, жом
Холдингова компанія ТОВ «Агромел»

Соколівський цукровий завод  — підприємство харчової промисловості у Крижопільському районі Вінницької області.

Історія соколівської цукроварні[ред. | ред. код]

Цукроварня збудована ще польським поміщиком Каролем Бжозовським (1846—1941) у 1874 році. Кароль син Зенона Бжозовського (Бржозовського) (Zenon Izydor Antoni Brzozowski) (родина Бжозовських гербу Беліна володіла Соколівкою). Кароль Бжозовський був одружений з Пелагеєю-Марією уродженою Потоцькою з містечка Печера на Вінниччині.

«Соколовский сахарный завод, при с. Соколовка, Ольгопольского уезда, Подольской губернии, основан в 1874 г. принадлежит дворянину Бржозовскому Карлу Зеноновичу. На заводе работало 345 человек и имелось 12 диффузоров, позволявшим перерабатывать 22219.8 тонн сахарной свеклы и давший 2285 тонн сахара-песка (данные на 1887 год). К делу относились достаточно серьезно, о чем свидетельствует например специальная метеорологическая станция при заводе, дававшая прогнозы погоды. Кроме сахарного завода, в Соколовке была паровая мельница, производительностью около 200 тонн муки».

Сучасність[ред. | ред. код]

Станом на 2017 рік потужність заводу ― дві тисячі тонн буряків на добу. Підприємство запускалось в 2014/2015 МР і виготовило 13,7 тис. т цукру з 91,5 тис. т цукрових буряків, після дворічного простою цукровий завод відновив роботу у 2017 році після довготривалого простою.[1][2]

Продукція[ред. | ред. код]

Цукровий пісок, патока, жом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. На Вінниччині відновлять роботу двох цукрових заводів. agravery.com. 27.07/2017.
  2. Соколівський цукровий завод розпочав сезон цукроваріння після тривалого простою. Керівництвом заводу в 2019 році був знищений та порізаний на металолом. А також здана на металолом залізнична колія яка йшла від Радянського до сахзаводу. ukrsugar.com.

Джерела[ред. | ред. код]