Сокул (Станиславів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Сокул» Станиславів
Повна назва Спортивний клуб «Сокул» Станиславів
Прізвисько Соколи
Засновано 1921
Розформовано 1928
Населений пункт Станиславів, Польща Польща
Стадіон «Сокул»
Ліга Львівська окружна ліга
1928 3-є місце
Домашня


Спортивний клуб «Со́кул» (пол. Klub Sportowy «Sokół» Stanisławów) — колишній польський футбольний клуб з міста Станиславів (тепер — Івано-Франківськ), заснований 1921 року. Учасник першостей Львівського окружного футбольного союзу 1920-х років.

Історія

[ред. | ред. код]
Стадіон Польського гімнастичного товариства «Сокул» в Станиславові, на якому проводив свої домашні поєдинки однойменний футбольний клуб (1914 р.)

Футбольний клуб зародився на початку 20-х років XX ст. у лоні однойменного станиславівського Польського товариства гімнастичного «Сокул». У 1922 році команда дебютувала у змаганнях класу «С» Станиславівського підокругу Львівського окружного футбольного союзу. За підсумками турніру соколи святкували перемогу та отримали право на підвищення рангом. Протягом наступних шести сезонів клуб з перемінним успіхом змагався у класі «В» Львівського окружного футбольного союзу. Двічі, відповідно в 1923 і 1924 роках, «Сокул» ставав переможцем першості Станиславівського підокругу[1]. Однак у відбіркових турнірах за путівку в клас «А» колектив зазнавав невдачі.

Після завершення сезону 1928 року клуб з невідомих причин припинив своє подальше існування. Частина його гравців згодом влилася в ряди іншої місцевої команди «Станиславовія».

Досягнення

[ред. | ред. код]

Польща Чемпіонат Львівського окружного футбольного союзу

  • чемпіон класу «В» Станіславського підокругу (2): 1923, 1924

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Переможці першості Івано-Франківщини (1922-2015). Брамки: сайт-енциклопедія футболу Івано-Франківщини. Процитовано 1 червня 2023.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Хроніка копаного м'яча Прикарпаття. Частина ІІ. 1922—1927 роки // Західний кур'єр. — 2011. — 8 вересня.