Львівський окружний футбольний союз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Львівський окружний футбольний союз
пол. Lwowski Okręgowy Związek Piłki Nożnej
Короткі відомості
Дата заснування 1920 року
Колективний член «Польського футбольного союзу»

Львівський окружний футбольний союз (пол. Lwowski Okręgowy Związek Piłki Nożnej) — організація, що об'єднувала команди тодішньої східної Польщі.

Під егідою Львівського окружного футбольного союзу проводилися чемпіонати з 1921 по 1939 рік.

Перший чемпіонат Львівського окружного футбольного союзу 1920 року, під егідою ПФС — Польського футбольного союзу (ПЗПН) (пол. Polski Związek Piłki Nożnej, PZPN), планували провести у двох класах. До класу «А» увійшли: львівські «Погонь» та «Чарні», «Полонія» з міста Перемишля та «Ревера» зі Станиславова (сучасний Івано-Франківськ). Клас «Б» склали дублери «Погоні» та «Чарні», львівські «Гасмонея», «Спарта» і «Лехія», а також стрийська «Погонь». Однак до початку радянсько-польської війни відбулися лише два поєдинки.

Останнім чемпіонатом Львівського окружного футбольного союзу в складі Польщі став турнір 1939—1940 років.

Історія[ред. | ред. код]

25 червня 1911 року у Галичині, яка тоді входила в склад Австро-угорської імперії, з ініціативи президента «Краковії» Станіслава Коперницького та чотирьох футбольних клубів: «Чарні» (Львів), «Погонь» (Львів), «Краковія» (Краків) і РКС «Краків» було створено Співтовариство польського футболу (пол. Związek Polski Piłki Nożnej — ZPPN) чи Німецька футбольна асоціація для Польщі (нім. Deutscher Fußball-Verband für Polen — DFVfP), аналог сучасної федерації.

Першим головою обрали Людвіка Желеньского, правознавця, доцента кафедри керування сільським господарством Сільського Училища Ягеллонського університету. Робота над статутом почалася восени 1910 і була завершена в квітні 1911 року. 13 грудня 1911 статут був офіційно затверджений. Спочатку офіс діяв у Кракові, але в 1912 році він був перенесений до столиці краю — Львова. Співтовариство ввело класифікацію клубів — залежно від тодішнього рівня їх гри — від класу I, класу II A, класу II B до класу II C. У 1913 році членами співтовариства було 24 клуби (чотири в класі I і 20 у класі II). Перша спроба провести чемпіонат відбулась ще 1912 року. Але тільки 8 травня 1913 завдяки зусиллям співтовариства був організований перший чемпіонат Галичини з футболу. Єврейські та українські клуби Галичини не приєдналися до СПФ, а вступали безпосередньо до австрійської футбольної федерації. Тому не могли брати участь в чемпіонаті Галичини.

Формально співтовариство діяло в структурах Австрійського футбольного союзу (нім. Österreichische Fußball-Verband — OFV) як повністю автономна організація — мала повну свободу в організації свого футболу, але не могла офіційно проводити міжнародні матчі національної команди, тому що цього не дозволяла ФІФА. Збірна Галичини могла виступати тільки проти збірних інших країв імперії. У 1911 році Австрійський футбольний союз був федеральною структурою, у якому Галицьке співтовариство було одним з п'яти (поряд з чеським, моравсько-сілезьким, нижньоавстрійським і альпійським) членів союзу.

Співтовариство діяло до початку першої світової війни, а офіційно припинило існування у 1919 році після створення Польського футбольного союзу, уже в незалежній Польщі.

Керівництво у роках 1911—1914:

  • Тимчасовий голова-організатор — Станіслав Коперницкі
  • з 25 червня 1911 по 15 квітня 1914 — Людвік Желеньскі
  • з 15 квітня 1914 по 28 липня 1914 — Людвіг Хрістельбауер

З 20 до 21 грудня 1919 році у Варшаві відбувся «перший з'їзд 31 польського футбольного клубу» (організаційний з'їзд, на якому був заснований Польський футбольний союз), на якому, між іншим, держава була розділена на п'ять футбольних округів: Краківський, Львівський, Лодзький, Познанський і Варшавський, і було повідомлено про проведення першого чемпіонату Польщі (заплановано на 1920 рік).

Для організації змагань у Львівському футбольному окрузі було створено Львівське окружне співтовариство футболу, яке діяло до початку Другої світової війни. Українські клуби не вступали до Львівського окружного співтовариства футболу, вважаючи польську владу окупаційною, і тільки 1928 року львівська «Україна» першою вступила до ЛОСФ. Після закінчення другої світової війни був створений Львівський відділ футболу — попередник сучасної федерації футболу.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]