Союз незалежних соціал-демократів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Союз незалежних соціал-демократів

Савез независних социјалдемократа
Країна  Боснія і Герцеговина
Голова партії Мілорад Додік
Засновник Мілорад Додік
Дата заснування 1996
Штаб-квартира Баня-Лука, Республіка Сербська, Боснія і Герцеговина
Ідеологія Соціал-демократія, сербський автономізм
Членство в міжнародних організаціях Соцінтерн
Кількість членів  192 707
Офіційний сайт snsd.org/dnn/

Союз незалежних соціал-демократів (серб. Савез независних социјалдемократа — СНСД) — соціал-демократична партія, що діє в Боснії і Герцеговині. Лідер партії — теперішній президент Республіки Сербської Мілорад Додік.

Історія[ред. | ред. код]

Партію було засновано 1996 року, невдовзі після завершення війни в Боснії, з членів Незалежного депутатського клубу Республіки Сербської під назвою Партія незалежних соціал-демократів[1]. 1999 року до ПНСД приєдналась Соціально-ліберальна партія[1]. Після об'єднання з Демократичною соціалістичною партією 2001 року партія змінила назву на сучасну[1]. У 1998–2001 та з 2006 року — правляча партія в Республіці Сербській.

На останніх парламентських виборах 3 жовтня 2010 року партія здобула 8 депутатських мандатів у Палаті представників Парламентської Скупщини — 269,007 (43,3 %) голосів і 8 мандатів у Республіці Сербській та 8 810 (0,86 %) і 0 депутатських мандатів у Федерації Боснії і Герцеговини. На президентських виборах, що пройшли одночасно, кандидат від партії Небойша Радманович був переобраний одним з трьох президентів — членів Президії Боснії і Герцеговини.

Партія є членом Соціалістичного інтернаціоналу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в snsd.org: Историјат[недоступне посилання з липня 2019] (серб.)