Спайдергед

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Спайдерхед)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спайдергед
Spiderhead
Жанр науково-фантастичний фільм, екранізація літературного твору[d] і фільм-трилер
Режисер Джозеф Косінскі[en]
Продюсер Томмі Харпер
Кріс Гемсворт
Орен Кацефф
Ерік Ньюман
Рет Різ
Джеремі Скалкер
Женева Вассерман
Пол Вернік
Сценарист Ретт Різd і Пол Вернікd
На основі

«Втеча з павукової голови»

Джорджа Сондерса
У головних
ролях
Кріс Гемсворт
Майлз Теллер
Джерні Смоллетт
Оператор Клаудіо Міранда
Композитор Джозеф Трапанезе
Монтаж Стівен Мірріон
Кінокомпанія Grand Electric
The New Yorker Studios
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 1 год 47 хв
Мова англійська
Країна США США
Рік 2022
Дата виходу
IMDb ID 9783600
netflix.com/title/80210767

«Спайдергед» (англ. Spiderhead) — американський науково-фантастичний трилер режисера Джозефа Косінского[en] за сценарієм Ретта Різа[en] та Пола Верніка[en], заснований на антиутопічній новелі Джорджа Сондерса «Втеча з голови павука». Головні ролі у фільмі зіграли Кріс Гемсворт, Майлз Теллер та Джерні Смоллетт. Основні зйомки відбулися в Австралії під час пандемії COVID-19.

Реліз Спайдергед відбувся на Netflix 17 червня 2022 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Спайдергед — це найсучасніша лабораторія, яка досліджує вплив дослідницьких хімічних речовин на організм. Піддослідні - це технічно в'язні держави, які є волонтерами проєкту. За участь у цьому дослідженні скорочується терміни їх покарання. Програму контролює чуйний і гостинний Стів Абнесті разом зі своїм помічником Марком. Суб'єкти проходять щоденні тести різних наркотиків, які змінюють їхні емоції та сприйняття довкілля. Одина з речовин — це «наркотик для кохання», який використовується для перевірки зв'язку між ув'язненими. В'язень Джефф, який все ще переживає свою минулу помилку вбивства своєї подруги за кермом у нетверезому стані, є одним із суб'єктів, яким дає згоду на цей наркотик. Під дією цієї речовини він займається сексом з двома жінками по ув'язненню. Пізніше, Стів просить вибрати, кому з цих жінок дати Даркфлокс - препарат, який викликає сильний фізичний і психологічний біль. Він відмовляється від вибору, стверджуючи, що нічого особливого не відчуває до когось із них після того, як дія любовного наркотику зникла. Однак у нього є почуття до іншої ув'язненої, Ліззі. Наступного дня Стів каже йому, що за нього зробили вибір «вище керівництво» і що молодшу з жінок, Хізер, потрібно ввести дозу, цей експеримент триватиме лише 5 хвилин. Джефф неохоче погоджується, і, на його жах, Хізер покінчила життя самогубством, перебуваючи під дією Даркфлокса, оскільки вона пошкодила пристрій, який вводить наркотики. Коли Стів вибігає з проєкційної кімнати, він кидає свій сумнозвісний набір ключів. Джефф хапає ключі й відкриває ящик столу. Він виявляє, що немає ніякої «вищого керівництва» і що Стів справді є рушійною силою цих нелюдських експериментів. Назви наркотиків були створені за допомогою картки в бінго. Під час розмови з Ліззі з'ясовується, що Джефф вбив не тільки свого друга в автокатастрофі, але і свою дівчину. Ліззі обіймає його, вони цілуються. Марко стає настороженим щодо мотивів Стіва, і має на увазі, що вони з Джеффом розробляють план. Перехитривши наступний експеримент Стіва над Ліззі, Джефф змушує Стіва визнати справжню мету програми; для перевірки відповідності препарату, B-6. Інші ліки є лише побічним проєктом, який використовується для того, щоб піддати B-6 остаточному випробуванню. Поки ув'язнені погоджувалися на різні тести, вони насправді перебували під впливом наркотику послуху. Оскільки Марко і поліція наближаються до острова, Стів намагається втекти, а Джефф і Ліззі намагаються випередити своїх товаришів по ув'язненню, яким було наказано (під впливом B-6) зловити Джеффа і Ліззі. Стів врізається на своєму літаку в гору, імовірно, помирає, а Джефф і Ліззі на моторному човні відпливають в захід сонця.

Актори[ред. | ред. код]

Актор Роль
Кріс Гемсворт Стів Абнесті Стів Абнесті
Майлз Теллер Джеф Джеф
Джерні Смоллетт Ліззі Ліззі
Марк Пагіо Марк Верлен Марк Верлен
Тесс Гаубріх[en] Гезер Гезер
Бебе Беттанкур[en] Емма Емма
Сем Деліч Адам Адам
Джоуї Вієйра Мігель Мігель
Деніел Рідер Райан Райан
Рон Смік Дейв Дейв
Стівен Тонгун Рей Рей
Чарльз Парнелл[en] Ноулз Ноулз
Натан Джонс Роган Роган

Український дубляж[ред. | ред. код]

Фільм дубльовано студією «Le Doyen» на замовлення компанії «Netflix» у 2022 році.

Виробництво[ред. | ред. код]

Зйомка[ред. | ред. код]

Зйомки проходили на дамбі Хінзе в Квінсленді, Австралія

Основні зйомки розпочалися на початку листопада 2020 року[1] у Квінсленді, Австралія,[2] у листопаді 2020 року після інвестиції австралійського уряду в розмірі 21,58 мільйона австралійських доларів, спільно з виробництвом серіалу «Її шматочки» (заманених до Сіднея з Британської Колумбії, Канада), щоб підняти національну економіку під час пандемії COVID-19[3]. Прем'єр-міністр Квінсленду Анастасія Палащук заявила, що виробництво створить 360 місцевих робочих місць і принесе місцевій економіці близько 47 мільйонів австралійських доларів[4].

Реліз[ред. | ред. код]

У рамках відео та листа до акціонерів у квітні 2021 року головний виконавчий директор Netflix Тед Сарандос підтвердив, що прем'єра фільму очікується в четвертому кварталі 2021 року[5] . У квітні 2022 року було підтверджено, що фільм вийде в прокат 17 червня 2022 року[6] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wiseman, Andreas (11 листопада 2020). Miles Teller, Shailene Woodley & William Hurt To Star In Timely Political Satire 'The Fence' From Icelandic Director Grimur Hakonarson — AFM Hot Pic. Deadline Hollywood. Процитовано 23 листопада 2020.
  2. Final Q1 2021 Shareholder Letter (PDF). Netflix. 20 квітня 2021. Процитовано 20 квітня 2021.
  3. Ministers for the Department of Infrastructure, Transport. Netflix’s Escape from Spiderhead and Pieces of Her to film in Australia. Ministers for the Department of Infrastructure (англ.). Процитовано 5 грудня 2021.
  4. Hemsworth film to create 360 Queensland jobs. Screen Queensland (амер.). 14 листопада 2020. Процитовано 5 грудня 2021.
  5. White, Peter (20 квітня 2021). 'The Witcher', 'You' & 'Cobra Kai' Will Return To Netflix In Q4 2021. Процитовано 20 квітня 2021.
  6. Collis, Clark (21 квітня 2022). Miles Teller is Chris Hemsworth's guinea pig in first look at new prison sci-fi film Spiderhead. Entertainment Weekly. Процитовано 27 квітня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]