Спасокукоцький Юрій Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спасокукоцький Юрій Олександрович
Науковий ступінь доктор медичних наук
Аспіранти, докторанти Алексєєва Ірина Миколаївна
Нагороди Премія НАН України імені О. О. Богомольця (1969)

Спасокукоцький Юрій Олександрович — український лікар, вчений-фізіолог. Завідувач відділу Інституту фізіології АН УРСР, перший завідувач кафедри патофізіології Івано-Франківського медичного інституту.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у Санкт-Петербурзі. Навчався на медичному факультеті Московського університету. Після закінчення університету служив лікарем прикордонних військах СРСР на території Дагестану.

У 1935 році Спасокукоцький поступив до аспірантури Інституту експериментальної біології і патології Народного комісаріату охорони здоров'я УРСР. Після закінчення аспірантури працював у цьому інституті старшим науковим співробітником до 1953 року, коли був утворений Інститут фізіології АН УРСР.

Під час німецько-радянської війни евакуюватися разом з інститутом до Уфи. Працював паралельно інспектором евакогоспіталю з питань використання антиретикулярної цитотоксичної сироватки (створеної в інституті), переливання крові, променистої енергії.

У новому інституті був завідувачем лабораторії тестів. Пізніше очолював відділ вікової патології, відділ з вивчення дії біологічно активних речовин, відділ експериментальної терапії.

Крім того в 1945–1948 роках за завданням МОЗ УРСР брав участь у створенні Медичного інституту в Станіславові, де організував та керував кафедрою патофізіології[джерело?]. У 1950 році паралельно з роботою в інституті очолив лабораторію патофізіології у Київському інституті переливання крові.

У 1960-х роках був членом редакційної ради «Фізіологічного журналу».

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Вивчав нормальну та патологічну фізіологію сполучної тканини. Дослідив вплив цитотоксичних сироватки на організм.

Створив нові лікувально-профілактичні сироваткові препарати «Прооварин» і«Протестикулін», та кровозамінник«Геосен».

Член правління Українського республіканського товариства патофізіології, член правління Всесоюзного товариства геронтологів.

Наукові публікації[ред. | ред. код]

  • Долголетие и физиологическая старость (1963),
  • Борьба с преждевременным старением» (1968)
  • Действие специфических цитотоксических сывороток на половые железы (1977).

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]