Спаська вулиця (Миколаїв)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спаська
Миколаїв
Будинок в стилі «супербароко» між Наваринською та Пушкінською
Будинок в стилі «супербароко» між Наваринською та Пушкінською
Будинок в стилі «супербароко» між Наваринською та Пушкінською
Місцевість Історична частина
Район Центральний
Назва на честь Спаського пагорба
Колишні назви
Свердлова
Загальні відомості
Протяжність 1,9 км
Транспорт
Рух автомобільний, пішохідний
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Архітектурні пам'ятки

Будинок М. М. Кривошеєва
Будинок І. Д. Ерліха
Будинок О. І. Ерліха
Будівля першої громадської бібліотеки
Будинок Д. Дзіно

Будівля міського ломбарда
Пам'ятники

Пам'ятник нареченій
Пам'ятник ветеранам i працiвникам пенiтенцiарноï служби України

Пам'ятник героям МВС
Державні установи

Департамент освіти і науки Миколаївської ОДА

Палац урочистих подій
Навчальні заклади

Дитяча художня школа

Дитяча музична школа № 2
Заклади культури Обласна дитяча бібліотека імені Лягіна
Парки Каштановий сквер
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Спаська вулиця у Вікісховищі

Спаська вулиця – поздовжня вулиця в історичній частині Миколаєва загальною протяжністю близько 1,9 кілометра. Обмежується вулицями Велика Морська з одного боку і Садовою з іншого.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше назву запропонував поліцмейстер П. І. Федоров у 1822 році, але військовий губернатор міста О. С. Грейг її не затвердив. Вдруге назву запропонував поліцмейстер Г. Г. Автономов у 1835 році. Назва пов'язана з тим, що ця вулиця біля Бузького лиману круто завертала під прямим кутом і виходила до Спаського пагорба, а від нього – до Спаська.

З 1930 по 1996 роки. вулицю називали на честь революціонера Свердлова. Нині вулиці повернено її першу назву. Після війни частину вулиці, яка повертала до Спаського холму, назвали Обсерваторною – за астрономічною обсерваторію, до якої виходить ця частина вулиці.

Будинки, пам'ятки[ред. | ред. код]

  • На перетині з вулицею Артилерійською розташовано будинок, в якому мешкали письменник Всеволод Михайлович Гаршин (у 1881–1882 роках) та діяч наук, заслужений педагог Володимир Володимирович Рюмін (1902–1937). На будинку розміщено дві меморіальні дошки. Знаходиться за адресою вулиця Артилерійська, 13.
  • За адресою вулиця Спаська, 10 знаходиться будинок Міхея Михайловича Кривошеєва – відомого миколаївського купця і громадського діяча. Будинок збудовано в кінці XIX століття. Має статус пам'ятника архітектури місцевого значення.
  • На перетині з вулицею Наваринською розташовувався будинок, в якому жив відомий лексикограф і письменник Володимир Іванович Даль. На сучасному багатоповерховому будинку на місці будинка Даля встановлено меморіальну дошку.
  • На перетині з вулицею Наваринською, за адресою вулиця Наваринська, 2, знаходиться будинок, де раніше розташовувалася головна поштово-телеграфна контора міста. Будинок збудовано в кінці XIX століття.
  • За адресою вулиця Спаська, 18 знаходиться будинок Івана Давидовича Ерліха – великого експортера зерна, купця, спадкового почесного громадянина міста і гласного міської думи. Будинок збудовано в другій половині XIX століття. Має статус пам'ятника архітектури місцевого значення.
  • За адресою вулиця Спаська, 20 знаходиться будинок сина І. Д. Ерліха – Олександра. Будинок також відомий як «будинок з Меркурієм». Збудований в кінці XIX століття. Має статус пам'ятника архітектури місцевого значення. Зараз приміщення будинку займає дитяча художня школа.
  • За адресою вулиця Спаська, 22 знаходиться будинок купця і старости купецького товариства Н. Р. Авраамова. Певний час тут розташовувався Миколаївський художній музей імені В. В. Верещагіна. Збудований у 1880-ті роки. Має статус пам'ятника архітектури місцевого значення.
  • На кварталі між вулицями Фалєєвською і Декабристів встановлені пам'ятні знаки ветеранам i працiвникам пенiтенцiарноï служби України і героям МВС.
  • На перетині з вулицею Лягіна, за адресою вулиця Спаська, 44, розташовується будівля першої громадської бібліотеки міста будівництва 1894 року. Зараз приміщення займає палац урочистих подій. Поруч з головним входом встановлений пам'ятник нареченій. Має статус пам'ятника архітектури місцевого значення.
  • В будинку за адресою вулиця Спаська, 52А проживав Андріанов Володимир Миколайович – організатор суднобудівної галузі СРСР та УРСР, багаторічний директор ДП «Суднобудівний завод імені 61 комунара». Встановлено меморіальну дошку.
  • На перетині з вулицею Шнеєрсона, за адресою вулиця Шнеєрсона, 13, розташовується будівля старої синагоги будівництва 1822 року.
  • За адресою вулиця Спаська, 70 знаходиться будинок Дометія Дзіно – спадкового почесного громадянина міста, відомого громадського діяча, колекціонера та мецената. Будівлю зведено в кінці XIX століття. Має статус пам'ятника архітектури місцевого значення.
  • За адресою вулиця Спаська, 72 знаходиться будівля міського ломбарда. Будівлю зведено за проєктом відомого архітектора Є. А. Штукенберга на початку XX століття. Має статус пам'ятника архітектури місцевого значення.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]