Спаська Софія Гітманівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спаська Софія Гітманівна
Народилася 9 травня 1901(1901-05-09)
Санкт-Петербург, Російська імперія
Померла 1962
Ленінград, РРФСР, СРСР
Країна  СРСР
Діяльність художниця, скульпторка
Alma mater Санкт-Петербурзький державний академічний інститут живопису, скульптури та архітектури імені Іллі Рєпіна
Знання мов російська

Софія Гітманівна Спаська (в дівоцтві Каплун, рос. Со́фья Ги́тмановна Спа́сская (Каплу́н) *9 травня 1901(19010509) (за іншими джерелами 5 вересня), Санкт-Петербург — †1962, Ленінград) — художниця трьохвимірного простору, скульпторка. Член Вільної філософської асоціації (Вольфіл). Анархістка.

Перша дружина письменника С. Д. Спаського; сестра працівника Петроради Б. Г. Каплуна (чоловіка балерини О. С. Спесивцевої); племінниця М. С. Урицького. Товаришувала з поетом Андрєєм Бєлим.

Біографія[ред. | ред. код]

Софія Спаська жила та працювала в Ленінграді, в квартирі № 34 на Мойці, 11. В квартирі, де вона мешкала з матір'ю та братом, часто бувало багато письменників та людей мистецтва. Це був останній будинок, в якому в гостинах був Микола Гумільов за день до свого арешту. Навчалася Софія Спаська у Всеросійській академії мистецтв на скульптурному факультеті. Дипломна робота — «Двохфігурна композиція». Відвідувала заняття та лекції Андрєя Бєлого у Вільній філософській асоціації, була його другом та конфідентом.

У 1920-х вийшла заміж за письменника С. Д. Спаського. У 1933 році народилася дочка Вероніка. В 1937 році Софія Спасская була заарештована за статею 58-8 (террор). На допитах перечисляла збірки та лекції, на яких молода дівчина бувала у революційні роки, в тому числі і клуб терористів. Також про зібрання в цьому клубі її розпитував і письменник Олексій Толстой і описав їх з її слів в романі «Ходіння по мукам». Потім багато років перебувала в ув'язненні та заслані. Чоловік, не дочекавшись її повернення, одружився з сестрою Софії Спаської — Кларою Гітманівною, співачкою та художньому редактору одного з ленінградських видань, яка одразу ж після арешту Софії взяла до себе на виховання її дочку. Після звільнення Софія Спаська героїчно вивезла з Баїму лежачу хвору, політкаторжанку Варвару Яківну Рейфшнейдер — помирати до рідних. Взяла з собою також і безнадійну хвору Бетті Ельберфельд. Так як в Ленінграді Спаській жити не дозволялося, вона жила в Лузі. У грудні 1948 року вона знову була заарештована та відіслана в один з районів Красноярського краю. Сильно хворіла та важко зносила умови заслання. Після смерті Сталіна, повернулася в Ленінград.

В долі Спаської зіграла роль також і Спілка художників: допомогла знайти кімнату, зняти ательє, забезпечили багатьма скульптурними замовленнями. Дали можливість відпочивати в Будинках творчості. Завдяки напруженій праці та виконанню скульптурних замовлень Софія Гітманівна Спаська заробила собі хорошу пенсію і невдовзі після цього, в 1962 році, померла.