Стругання: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Glovacki (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
вікіфікація
Рядок 1: Рядок 1:
[[Файл:Стругання.JPG|thumb|300px|]]
[[Файл:Стругання.JPG|thumb|300px|]]


'''Струга́ння''' — процес обробки матеріалів різанням зі зняттям [[стружка|стружки]], здійснюється при відносному зворотно-поступальному русі інструмента (стругального різця, ножа й т.п.) або виробу. При струганні стружка, як правило, знімається за один робочий хід. Для здійснення процесу стругання використовують металорізальні верстати зі стругальними різцями для горизонтальних, вертикальних і похилих поверхонь із прямолінійними утворюючими.
'''Струга́ння''' — процес [[обробка матеріалів різанням|обробки матеріалів різанням]] зі зняттям [[стружка|стружки]], здійснюється при відносному зворотно-поступальному русі інструмента (стругального різця, ножа й т.п.) або виробу. При струганні стружка, як правило, знімається за один робочий хід. Для здійснення процесу стругання використовують металорізальні верстати зі стругальними різцями для горизонтальних, вертикальних і похилих поверхонь із прямолінійними твірними.


Стругання виконують на поздовжньо- та поперечно-стругальних верстатах. На поздовжньо-стругальних верстатах швидкість різання забезпечує рух стола із встановленою на ньому [[Заготовка (машинобудування)|заготовкою]], а на поперечно-стругальних — рух різця.
Стругання виконують на поздовжньо- та поперечно-стругальних верстатах. На поздовжньо-стругальних верстатах швидкість різання забезпечує рух стола із встановленою на ньому [[Заготовка деталі|заготовкою]], а на поперечно-стругальних — рух різця.


Стругання може забезпечити точність обробки до 8-9-го [[квалітет]]ів при [[шорсткість поверхні|шорсткості поверхні]] за параметром [[Ra]] 2,5...0,63 мкм.
Стругання може забезпечити точність обробки до 8-9-го [[квалітет]]ів при [[шорсткість поверхні|шорсткості поверхні]] за параметром [[Ra]] 2,5…0,63 мкм.


За своєю продуктивністю стругання поступається [[фрезерування|фрезеруванню]]. Цей метод обробки використовуються у верстатобудуванні, у важкому машинобудуванні, при виготовленні великих, важких станин, корпусів, рам та інших деталей. Також ці способи використовуються у ремонтних, інструментальних цехах, а також в одиничному та дослідному виробництвах.
Основні вади стругання — удар різального інструмента на початку кожного робочого ходу, а також наявність холостого ходу, що знижує стійкість інструмента і продуктивність обробки. За своєю продуктивністю стругання поступається [[фрезерування|фрезеруванню]]. Цей метод обробки використовуються у верстатобудуванні, у важкому машинобудуванні, при виготовленні великих, важких станин, корпусів, рам та інших деталей. Також ці способи використовуються у ремонтних, інструментальних цехах, а також в одиничному та дослідному виробництвах.


== Література ==
== Література ==
* ''Смирнов В. О.'', ''[[Білецький Володимир Стефанович|Білецький В. С.]]'' Фізичні та хімічні основи виробництва. — Донецьк: [[Східний видавничий дім]], 2005. [[ISBN|ISBN 966-7804-90-9]]
* ''Смирнов В. О.'', ''[[Білецький Володимир Стефанович|Білецький В. С.]]'' Фізичні та хімічні основи виробництва. — Донецьк: [[Східний видавничий дім]], 2005. [[ISBN|ISBN 966-7804-90-9]]
* ''Руденко П. О.'' Проектування технологічних процесів у машинобудуванні: Навчальний посібник. — Київ: Вища школа, 1993. 414 с. — ISBN 5-11-004091-5
* ''Руденко П. О.'' Проектування технологічних процесів у машинобудуванні: Навчальний посібник. — Київ: Вища школа, 1993. — 414 с. — ISBN 5-11-004091-5


[[Категорія:Технологія машинобудування]]
[[Категорія:Технологія машинобудування]]

Версія за 01:05, 6 серпня 2016

Струга́ння — процес обробки матеріалів різанням зі зняттям стружки, здійснюється при відносному зворотно-поступальному русі інструмента (стругального різця, ножа й т.п.) або виробу. При струганні стружка, як правило, знімається за один робочий хід. Для здійснення процесу стругання використовують металорізальні верстати зі стругальними різцями для горизонтальних, вертикальних і похилих поверхонь із прямолінійними твірними.

Стругання виконують на поздовжньо- та поперечно-стругальних верстатах. На поздовжньо-стругальних верстатах швидкість різання забезпечує рух стола із встановленою на ньому заготовкою, а на поперечно-стругальних — рух різця.

Стругання може забезпечити точність обробки до 8-9-го квалітетів при шорсткості поверхні за параметром Ra 2,5…0,63 мкм.

Основні вади стругання — удар різального інструмента на початку кожного робочого ходу, а також наявність холостого ходу, що знижує стійкість інструмента і продуктивність обробки. За своєю продуктивністю стругання поступається фрезеруванню. Цей метод обробки використовуються у верстатобудуванні, у важкому машинобудуванні, при виготовленні великих, важких станин, корпусів, рам та інших деталей. Також ці способи використовуються у ремонтних, інструментальних цехах, а також в одиничному та дослідному виробництвах.

Література