Пеплос: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Escarbot (обговорення | внесок)
м робот додав: ja:ペプロス
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м робот додав: ko:페플로스
Рядок 28: Рядок 28:
[[it:Peplo]]
[[it:Peplo]]
[[ja:ペプロス]]
[[ja:ペプロス]]
[[ko:페플로스]]
[[nl:Peplos]]
[[nl:Peplos]]
[[no:Peplos]]
[[no:Peplos]]

Версія за 14:06, 17 вересня 2010

Афіна Парфенос у пеплосі

Пеплос (грец. πέπλος) — давньогрецький одяг дорійського походження. Не плутати із іонійським хітоном.

Історія

У Гомера слово Пеплос позначає собою довгий, довжиною до землі одяг, який одягають прямо на тіло і залишав один бік відкритим. Руки також залишалися відкритими, звідки звичайний епітет гречанок — грец. λευκώλενοι - білорука.

Тканина пеплоса була звичайно кольорова: згадуються шафрановий, яскраво-червоний і змішані кольори. Нерідко пеплос прикрашався вишивками. Необхідною приналежністю його був пояс. Знятий пеплос служив підстилкою на сидіннях і колісницях. У пурпуровий пеплос у Гомера загорнули золоту урну з прахом Гектора.

У післягомерівську епоху пеплос продовжував існувати, але прикрашався зі східною розкішшю, проти якої іноді лунали протести з боку законодавців. Радикальна зміна моди сталася, за Геродотом, у середині 6 століття до н. е., коли увійшли у вжиток іонійські фасони. Свідчення Геродота підтверджується даними кераміки: на вазах з чорними фігурами (архаїчний стиль) пеплос — звичайний одяг, на вазах з перехідної епохи (середина 6 століття до н. е.) архаїчний одяг зустрічається у поєднанні з іонійським.

На вазах з червоними фігурами архаїчний пеплос вже не трапляється. У нову епоху (з V століття до н. е.) слово пеплос втратило своє первісне значення і стало вживатися в невизначеному значенні одягу взагалі. Лише в сенсі одягу героїв, богів і співаків на сцені, а також богині Афіни збереглося архаїчне значення слова. Пеплос богині Афіни щорічно в урочистій процесії провозився по всьому місту в храм богині під час Панафіней. Подібно до вітрила, пеплос прикріплювався до щогля священного корабля і виставлявся напоказ всьому народові. Над його виготовленням працювали під керівництвом жриць богині особливі ткалі, впродовж цілого року прикрашаючи одяг візерунковим малюнком, що зображували битву богів з гігантами, в якій брала участь сама богиня. У римлян пеплос відповідав паллі.

Джерела