Палац Сенявських-Чарторийських

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палац Сенявських-Чарторийських (Меджибіж)
Кругла вежа палацу Сенявських-Чарторийських
Кругла вежа палацу Сенявських-Чарторийських
Кругла вежа палацу Сенявських-Чарторийських
49°26′12″ пн. ш. 27°24′48″ сх. д. / 49.43667° пн. ш. 27.41333° сх. д. / 49.43667; 27.41333Координати: 49°26′12″ пн. ш. 27°24′48″ сх. д. / 49.43667° пн. ш. 27.41333° сх. д. / 49.43667; 27.41333
КраїнаУкраїна Україна
МістоХмельницька область:
Летичівський район:
селище Меджибіж
СтильРенесанс, Псевдоготика
ЗасновникМиколай Сенявський (гетьман)
Дата заснуванняXVI століття
Будівлі:
барбакан, Кругла вежа, бастіон, головний корпус, північно-східний флігель
Відомі мешканцішляхетські роди Сенявські, Чарторийські
Статус історико-культурний заповідник

Палац Сенявських-Чарторийських (Меджибіж). Карта розташування: Україна
Палац Сенявських-Чарторийських (Меджибіж)
Палац Сенявських-Чарторийських (Меджибіж)
Палац Сенявських-Чарторийських (Меджибіж) (Україна)
Мапа

Палац Сенявських-Чарторийських — палацовий комплекс XVIXIX століть, який входить до складу замку в смт Меджибіж Летичівського району Хмельницька область. Пам'ятка архітектури національного значення, під номером 764/1.

Збудований у XVI столітті у стилі ренесанс, на основі більш давніх замкових споруд литовського періоду (барбакан і надбрамна вежа XIV століття). Неодноразово перебудовувався, у середині XIX століття набув рис псевдоготики.

Історія

Архітектура

Кругла вежа

У другій половині XIV століття князі Коріатовичі, які володіли Меджибожем, збудували на місці сучасної фортеці перший кам'яний замок, трикутний у плані, з вежами на кутах. З них збереглася у перебудованому вигляді лише східна вежа (донжон). Вежа триярусна, перекрита у першому ярусі хрестоподібними склепіннями, у верхніх ярусах по балках. Будівельні матеріали — вапняк і жолобчаста цегла.

Оскільки фортецю побудовано на схилі з пониженням рівня землі близько 12 метрів у східному напрямку, то при пізнішому плануванні подвір'я найдавніші яруси Круглої вежі опинилися з заходу під землею, а зі сходу — за прибудованим бастіоном.

Під час будівництва палацу Круглу вежу було надбудовано, а у XIX столітті завершено декоративними зубцями та конусоподібним дахом.

Барбакан

Барбакан, який у первісному вигляді виступав перед Круглою вежею, захищав підступи до замкової брами. Він був прямокутною у плані спорудою, розміром 10 х 8 метрів у плані і 10 метрів висотою, накритий коробовим склепінням. Під склепінням розміщувалися бойові галереї. Одвірки барбакану мають прорізи шириною 28 сантиметрів, в яких рухалася герса. Для руху герси слугував підйомний пристрій. Матеріал будівлі — вапняк.

У ході розбудови фортеці в XVII столітті в'їзну браму було влаштовано у західній частині замку, а навколо барбакану прибудовано триярусний п'ятипелюстковий бастіон. Над барбаканом у XVII столітті надбудовано головну («бенкетну») залу палацу.

Бастіон

Головний корпус

Північно-східний флігель

Див. також

Виноски

Джерела