Великі Мітридатські сходи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Керч. Сходи на гору Мітрідат

Великі Мітрідатські сходи — історична пам'ятка м. Керч, АР Крим; розташована в центрі міста на березі Керченської протоки. Сходи ведуть на вершину гори Мітрідат і складаються з 432 сходинок.

Історія

Великі мітрідатські сходи побудовані в 1833–1840 роках за проектом італійського зодчого Олександра Дігбі[1]. Гора Мітрідат була названа на честь гідного античного царя Мітрідата (Понт Мітрідат VI Євпатор), правителя Боспорського царства. У стародавній Пантікапеї (що існував на місці нинішньої Керчі), там, де зараз горить вічний вогонь і підноситься Обеліск Слави на горі Мітрідат, стояв розкішний палац Мітрідата. На вершині гори на час будівництва і відкриття Сходів знаходився музей старожитностей - копія афінського храму Тесея. Великі Мітрідатські сходи в незмінному вигляді зберігалися до часів Кримської війни 1853-1856 років, а при обстрілі міста з кораблів сходи і музей були пошкоджені.

Опис

Відновили Великі мітрідатські сходи аж через 130 років після їх зруйнування у ХІХ ст. При розкопках вдалося знайти залишки кам'яних скульптур, і керченський скульптор Сердюк Роман Володимирович скопіював їх і та відтворив у сучасних скульптурах сходів. Дякуючи цьому сьогодні Великі мітрідатські сходи прикрашають декоративні вази та кам'яні грифони - казкові леви з головою і крилами орла. Водночас, що показово, грифони - символи міста прикрасили оглядові майданчики сходів. Великі мітрідатські сходи - улюблене місце для прогулянок городян. Саме відси відкривається широка панорама центральної частини міста.

На вершині гори Мітрідат сьогодні горить Вічний вогонь і вивищується обеліск Слави - братська могила солдатів і офіцерів Радянської армії, загиблих при штурмі міста в роки Великої Вітчизняної війни.

Майже на осі сходів, на вершині г. Мітрідат розташована каплиця діаметром 8 метрів і висотою 6 метрів. Це каплиця або мавзолей І.О.Стемпковського.

Події

У 2015 р. частина Великих мітрідатських сходів обвалилася.[2] Зокрема, руйнується арочне зведення, виникла тріщина в склепі Деметри, що спричиняє подальші руйнування[3].

Див. також

Примітки

Джерела