Один шанс на двох

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Один шанс на двох
Une chance sur deux
ЖанрБойовик, Драма, Комедія, Пригоди
РежисерПатріс Леконт
ПродюсерАлен Пуаре
СценаристПатрік Девольф,
Серж Фрідман,
Патріс Леконт
У головних
ролях
Жан-Поль Бельмондо,
Ален Делон
Ванесса Параді
ОператорСтівен Б. Постер
КомпозиторОлександр Депла
Клод Боллінг
Тривалість110 хв.
Мовафранцузька
КраїнаФранція Франція
Рік1998
Кошторис$32 000 000
IMDbID 0119247

Один шанс на двох (фр. Une chance sur deux)  — французька пригодницька комедія Патріса Леконта.

Сюжет

Головна героїня фільму Аліс (Ванесса Параді) любить ризик і пригоди. Її улюблене заняття - викрадати дорогі автомобілі, за що вона вже не раз потрапляла за ґрати. Її життя різко змінюється, коли адвокат передає їй касету, записану перед смертю її матір'ю, яка вирішує в такий спосіб повідомити дочці, хто є її батьком. Точніше, все це Аліс повинна з'ясувати сама, оскільки ймовірних батьків двоє. Вийшовши з в'язниці, Аліс вирушає на пошуки татусів. Так вона знайомиться з Лео Брассаком (Жан-Поль Бельмондо), власником автосалону і колекціонером рідкісних автомобілів, і Жюльєном Віньялом (Ален Делон), власником ресторану і викрадачем діамантів.

Лео та Жюльєн спочатку зовсім не в захваті від думки, що їм тепер доведеться піклуватися про дорослу дочку - обидва запеклі холостяки, бізнесмени і авантюристи і не збираються нічого змінювати у своєму житті, тим більше піклуватися про дорослу дочку. Проте раптом історія набуває несподіваного повороту: Аліс, ховаючись від ґвалтівників, викрадає автомобіль, що належить російській мафії, у багажнику якого знаходиться валіза з грошима. Залишивши машину на дорозі, Аліс ховається, а валіза потрапляє в руки поліції (тут слід підкреслити динамічність та ексцентричність гри Мішеля Омона в ролі поліцейського). Проте ватажок мафії Анатолій Шарков (Валерій Гатаєв) впевнений, що гроші в неї. Новоспеченим батькам доводиться допомагати дочці виплутуватися з цієї небезпечної ситуації.

Серед шквального потоку несподіваних поворотів і божевільних пригод, знятих у стилі, наближеному до коміксу, Леконт не забуває і про влучні та дотепні репліки. Приміром наприкінці фільму режисер доводить пророчий характер вислову Жюльєна Віньяла (Алена Делона) «Повинен залишитися лише один».

Цікаві факти

  • Жан-Поль Бельмондо та Ален Делон вважаються суперниками, тому рідко знімаються разом. Попередня спільна сольна робота Бельмондо та Делона - Борсаліно (фр. Borsalino) — гангстерський фільм Жака Дере 1970 року (зйомки проходили восени 1969 року в Марселі). У фільмі Будь гарною та мовчи (фр. Sois belle et tais-toi), Марка Аллегре актори не зустрічаються в одному кадрі одночасно [1]
  • Сценарій до фільму писався протягом трьох років. [2]

Прем'єри

Інформація про прем'єрний показ фільму у різних країнах світу [3]

Дата Країна
25 березня 1998   Франція Франція
1 квітня 1998   Бельгія Бельгія
30 липня 1998   Угорщина Угорщина
25 вересня 1998   Туреччина Туреччина
7 жовтня 1998   Японія Японія
7 січня 1999   Аргентина Аргентина
19 лютого 1999   Іспанія Іспанія
8 квітня 1999   Словаччина Словаччина
23 липня 1999   Польща Польща
28 серпня 1999   Ісландія Ісландія
9 січня 2000   Німеччина Німеччина
27 вересня 2000  Кувейт Кувейт


Посилання