Беларускае слова (1926)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Беларускае слова
Тип щоденна газета
Мова білоруська
Видавець Q17045015?
Формат А3

Засновано 1926
Головний редактор Тодар Верниковський
Припинення публікацій 1928
Головний офіс Вільнюс

«Білоруське слово» — західнобілоруська щотижнева суспільно-політична і літературна газета. Видавалася з 3 лютого 1926 до 9 лютого 1928 року у Вільнюсі на білоруській мові. Видавець — Тимчасова білоруська рада, з № 20 (1926 р) — Білоруська національна рада.

У своїх програмних статтях заявляла про національне відродження, територіальну та культурно-національну автономію Білорусі, передачу землі селянам на підставі власності, широкий демократизм, боротьбу з комунізмом, помісну православну церкву, приєднання Східної Білорусі до Західної, визнання польської державності, припинення національної ворожнечі, громадську згоду між польським та білоруським народами.

Критикувала програми Білоруської селянсько-робочої громади (БСРГ), Білоруської селянської спілки, Білоруської християнської демократії та газети «Білоруська нива». Писала про ворожнечу останньої з газетою «Беларуская крыніца», яку «Білоруська нива» називала «буржуазно-духовним» органом.

Містила матеріали про крайовий польський з'їзд у місті Гродно, загальні збори товариства «Прасвет» і його роботу (організацію білоруських учительських курсів та бібліотек, участь у шкільному плебісциті, підтримку білоруських культурних установ і ін.), висвітлювала питання білоруського шкільництва, працевлаштування інтелігенції до шкіл та адміністративних установ та ін. Уважно стежила за процесом білорусизації у БССР. У статті «Більшовики і церква» (1926. № 3) критично ставилася до зміни в БССР обряду «хрещення» на «акцябрыны», коли немовлят накривали червоним прапором і давали їм імена Жовтень, Революція, Марксист.

Містила огляди подій у світі та Польщі, юридичні поради. У рубриці «Наш Крокодил» друкувала пародії на твори Крилова, Ядвігіна, статті Светазара, переклади з російської мови творів Романова та ін.

Вийшло 74 номера.

Джерела

  • Дзяшко, В. І. «Беларускае слова» / В. І. Дзяшко // Энцыклапедыя гісторыі Беларусі. У 6 т. Т. 1: А — Беліца / Беларус. Энцыкл.; Рэдкал.: М. В. Біч і інш.; Прадм. М. Ткачова; Маст. Э. Э. Жакевіч. — Мн.: БелЭн, 1993. — 494 с., [8] к.: іл. ISBN 5-85700-074-2. — С. 357.