Сполучені Штати Колумбії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сполучені Штати Колумбії
ПрапорГерб
Дата створення / заснування 1863
Офіційна мова іспанська
Континент Південна Америка
Столиця Богота
Форма правління федеративна республіка
Валюта Колумбійський песо
Замінений на Колумбія
На заміну Granadine Confederationd
Час/дата припинення існування 1886
Мапа розташування
Мапа
CMNS: Сполучені Штати Колумбії у Вікісховищі

Координати: 4° пн. ш. 74° зх. д. / 4° пн. ш. 74° зх. д. / 4; -74

Сполучені штати Колумбії (ісп. Estados Unidos de Colombia) — держава в Центральній та Південній Америці, що існувала в другій половині XIX століття.

Історія[ред. | ред. код]

У 1860 в Гранадській конфедерації вибухнула громадянська війна, викликана невдоволенням ліберальних політиків спробами консерваторів урізати права територій і зміцнити централізовану владу. У 1862 видний ліберал, екс-президент Нової Гранади генерал Томас Сіпріано де Москеро заарештував президента конфедерації, оголосив президентом себе, переніс столицю до Боготи і призначив тимчасовий уряд, а Гранадську конфедерацію перейменував у Сполучені штати Нової Гранади.

У 1863, щоб дати законні підстави завершенню громадянської війни, на конференції в Ріонегро прийнято нову Конституцію, відповідно до якої країна перетворювалася на Сполучені штати Колумбії.

Обмеження політичної та військової влади центрального уряду, накладені новою Конституцією, призвели до того, що в наступні роки в країні відбулося близько 40 громадянських воєн місцевого характеру та одна загальнонаціональна (1876-1877).

У 1886 під тиском президента Рафаеля Нуньєса в країні прийнята нова Конституція, що перетворила союз штатів на централізовану Республіку Колумбія.