Спілка християнських письменників України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спілка християнських письменників України
(СХПУ)
Дата заснування 2007
Тип Всеукраїнська громадська організація
Голова Шаповалов Костянтин Андрійович
Офіційний сайт www.shpu.com.ua

Спілка християнських письменників України (СХПУ) — всеукраїнська творча громадська організація, що об'єднує літераторів: прозаїків, поетів, драматургів та публіцистів, які пишуть на християнську тематику. Спілка діє в 16 областях України та налічує 92 члена.

Історія та завдання[ред. | ред. код]

Спілка утворена 28 січня 2007 р. в Києві на Першій установчій конференції. Головою Спілки було обрано Костянтина Шаповалова — старшого пастора церкви «Ранкова Зірка», письменника, автора 20 книг.

Спілка має 16 осередків у 14 областях України, а також у містах Київ та Севастополь.

Спілка є членом Української Міжцерковної Ради[1] та Українського Євангелічного Альянсу[2].

Основними завданнями СХПУ є:

1. Об'єднання християнських авторів спільними стратегічними планами з метою якомога ефективнішого професійного зростання, пропагування християнських цінностей та моралі в українському суспільстві засобами художнього слова.

2. Сприяння формуванню української християнської інтелігенції, яка б впливала на духовні та соціальні процеси в суспільстві.

«Творчо обдаровані християни мають величезний потенціал, щоб впливати на формування християнської національної ідеї та духовності нації, використовуючи універсальну мову мистецтва та майстерність слова. Поки літературні, творчі дари в сучасних церквах перебувають у нерозвиненому стані, світ активно використовує ці дари, насаджуючи викривлені цінності»[3]. Костянтин Шаповалов

Діяльність[ред. | ред. код]

Осередки СХПУ

СХПУ поширює та популяризує твори вітчизняних християнських авторів, підіймаючи їх авторитет серед української громадськості.

Уся діяльність СХПУ спрямована на створення якісно нового рівня християнської інтелігенції (літературної у тому числі) та на її об'єднання з метою формування моральних принципів у суспільстві, на захист та поширення християнських цінностей і світогляду. За висловом члена СХПУ Євгена Заплетнюка, Спілка християнських письменників України «створена для об'єднання християн з однією метою — відкрити світові Христа».

Члени Спілки християнських письменників України проводять уроки духовності в навчальних закладах, літературно-поетичні вечори до визначних і святкових дат, літературні зустрічі в навчальних закладах, бібліотеках, радіо та телебаченні.

Система нагород СХПУ[ред. | ред. код]

За значний внесок у поширення християнських цінностей через літературний дар на I-му З'їзді у 2009 році СХПУ започаткувала і ввела звання «Заслужений діяч християнської літератури України», а також ряд орденів та медалей.

Номінація «Людина року в українському християнстві»[ред. | ред. код]

У 2007 році СХПУ ініціювала проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу на звання «Людина року в українському християнстві»[4]. Номінацію було введено для виявлення та заохочення достойних людей, що сповідують християнську віру і зробили найбільший внесок у поширення християнських моральних цінностей в Україні. Переможця обирають голови та ієрархи всіх християнських об'єднань та деномінацій України.

Переможці в номінації:

2007 р. — Катерина Михайлівна Ющенко — голова наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000»,

2008 р.– Віктор Андрійович Ющенко, 3-й Президент України.

2009 р.– Михайло Жар (отець Лонгін) — архімандрит, настоятель Свято-Вознесенського монастиря УПЦ МП у Чернівецькій області.

2010 р.– Роман Іванович Корнійко — президент Міжнародної благодійної фундації «Отчий Дім», Президент Альянсу «Україна без сиріт».

2011 р.– Без переможця.

2012 р.– Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир — Предстоятель УПЦ МП.

2013 р.– Блаженніший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет — Предстоятель УПЦ КП.

2014 р.– Ростислав Олександрович Крижановський — академік, ректор ХГЕУ, засновник та перший Голова Українського Євангелічного Альянсу.

2015 р.– Павло Якимович Унгурян — народний депутат України 6 і 8 скликань, голова міжфракційного депутатського об'єднання «За духовність, моральність та здоров'я України», заступник голови Спеціальної комісії ВР України з питань бюджету, голова ВГО «Спілка молодих християн України», член Постійної делегації у ПАРЄ[5].

Фестивалі та конкурси[ред. | ред. код]

Учасники фестивальної частини Першого всеукраїнського конкурсу Якова Бузинного «Жива вода на рани України», 1-2 травня, 2015 р., м. Луцьк

СХПУ організувала та провела ряд Всеукраїнських літературних фестивалів та конкурсів.

2007 рік — I-й Всеукраїнський міжконфесійний Фестиваль християнської поезії (м. Київ).

2010 рік — II-й Всеукраїнський Фестиваль християнської поезії.

2011 рік — I-й Всеукраїнський Фестиваль християнської малої прози.

2012 рік — I-й Всеукраїнський Фестиваль публіцистики «Церква та суспільство — новий виклик»[6].

2012 рік — Конкурс на найкращу публіцистичну роботу.

2015 рік — Перший всеукраїнський конкурс Якова Бузинного «Жива вода на рани України» (м. Луцьк, 1-2 травня)[7] Організатор — Волинський осередок СХПУ, голова осередку Юрій Вавринюк.

2016 рік — Другий всеукраїнський конкурс Якова Бузинного «Збережемо сім'ю — захистимо християнське майбутнє» (Львів, 13-14 травня). Організатор — Львівський осередок СХВУ.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська Міжцерковна Рада — Члени УМР. umrada.org. Архів оригіналу за 15 березня 2016. Процитовано 14 березня 2016.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 травня 2013. Процитовано 24 лютого 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Шаповалов К. А. Доповідь на тему: «Літературні і творчі дари у сучасному християнстві». Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 24 лютого 2013.
  4. Положення про присудження почесного звання «Людина року в українському християнстві». Архів оригіналу за 11 березня 2016. Процитовано 24 лютого 2013.
  5. Людина року. www.shpu.com.ua. Архів оригіналу за 23 січня 2013. Процитовано 10 березня 2016.
  6. Okatyi. Перший Всеукраїнський фестиваль християнської публіцистики. Підводимо підсумки. shpu.com.ua. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 22 лютого 2016.
  7. Перший фестиваль християнської поезії Якова Бузинного зібрав учасників з усієї України. shpuvolyn.com.ua. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 22 лютого 2016.

Посилання[ред. | ред. код]