Стависький (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Ставіски»
(фр. «Stavisky»)
Жанрдрама
РежисерАлен Рене
ПродюсерЖан-Поль Бельмондо
Жорж Дансіжер
Олександр Мнушкін
СценаристХорхе Семпрун
У головних
ролях
Жан-Поль Бельмондо
Франсуа Пер'є
ОператорСаша В'єрні
КомпозиторСтівен Сондхайм
ХудожникЖак Солньє
Жаклін Моро
КінокомпаніяLes Films du Carrosse
Тривалість120 хв.
Мовафранцузька
КраїнаФранція Франція
Рік1974
IMDbID 0072204

«Ставіски» (фр. «Stavisky») — французький фільм режисера Алена Рене з Жаном-Полем Бельмондо у головній ролі, випущений 15 травня 1974 року.

Сюжет

[ред. | ред. код]

В основі фільму лежать реальні події — історія життя афериста, чиє викриття в 1934 році викликало спробу державного перевороту у Франції.

Серж Олександр Стависький (Жан-Поль Бельмондо) народився і виріс в Російській імперії під Києвом в кінці XIX століття в родині дантиста і втік до Франції. Там, приховуючи своє єврейське походження через антисемітські настрої, він приймається будувати свою фінансову імперію. Наповнюючи Францію фальшивими угорськими облігаціями, він живе на широку ногу і поступово збільшує свій вплив, підкуповуючи чиновників і користуючись підтримкою високопоставлених осіб, до яких він втерся в довіру. Намагаючись приховати своє злочинне минуле, він також змушений стати поліцейським інформатором. Посиливши свої позиції в суспільстві, він починає таємно фінансувати ліві партії і Льва Троцького, який отримав в 1933 році політичний притулок у Франції. Тим часом праві починають готувати викриття Стависького, отримавши інформацію про його минуле і про його фінансові махінації. На початку 1934 року інформація, нарешті, набула розголосу, що спричинило за собою зміну уряду. A Стависький, який вже багато років страждав від прогресуючої шизофренії, наклав на себе руки.

У ролях

[ред. | ред. код]

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]