Станція стеження Ваіхопаі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антени станції
Вигляд зверху

Станція Ваіхопаі (англ. Waihopai Station) — станція супутникової розвідки поруч з Бленім, Нова Зеландія. Належить Службі безпеки урядових комунікацій[en].

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Станція введена в експлуатацію у 1989 р. і є однією із складових частин глобальної системи радіоелектронного шпигунства Ешелон. Об'єкт перехоплював телекомунікаційні дані супутника Intelsat 701[en], що надійшов в експлуатацію у січні 1994 року і обслуговує Тихоокеанський регіон.[1]

У 1997 р. Уряд Нової Зеландії забажав поліпшити можливості перехоплення розвідувальних даних і побудував другу антену у Ваіхопаі[2]. У червні 2007 року була встановлена тороідальна антена, яка здатна одночасно приймати сигнали до 35 супутників[3].

В рамках публікацій про спостереження та шпигунську справу в 2013 році стало відомо, що сервери системи також використовуються для управління шпигунським програмним забезпеченням X-Keyscore, яке Агентство національної безпеки США використовує для моніторингу значної частини світових Інтернет-з'єднань.

Перехоплення на підводному телекомунікаційному кабелю Південний Хрест[ред. | ред. код]

телекомунікаційний кабель «Південний Хрест»

У серпні 2014 року стало відомо, що інженер Агентства національної безпеки США відвідав Нову Зеландію та провів зустріч на станції Ваіхопаі. Темою обговорення було перехоплення всього трафіку на кабелі Південного Хреста[en] [4]. Через ізольоване розташування Нової Зеландії кабель є єдиною точкою міжнародного доступу до Інтернету та телекомунікацій з Новою Зеландією.

Протести та порушення безпеки[ред. | ред. код]

Станція є постійною мішенню для протестуючих та активістів, які намагаються закрити базу.

У квітні 2008 року троє чоловіків порушили захисну огорожу, щоб увійти на базу, а потім за допомогою серпа пошкодили кевларовий покрив над однією з двох супутникових антен[5].

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nicky Hager: Secret Power, New Zealand's role in the international spy network. Craig Potton, 1996, Chapter 2
  2. Government Communications Security Bureau (GCSB). GlobalSecurity.org.
  3. Electrospaces.net: Torus: the antenna to significantly increase satellite interception. electrospaces.blogspot.com. 8 квітня 2015.
  4. Govt called to account for spy claims. Radio New Zealand. 1 серпня 2014.
  5. Three arrests after spybase attack. The Marlborough Express. 30 квітня 2008. Архів оригіналу за 19 жовтня 2017. Процитовано 30 квітня 2008.