Стратократія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Стратократія (від грец. στρατός, «армія», «військо» і κράτος, «панування», «влада») — одна з форм урядування, відповідно до якої державу очолюють воєначальники. Термін походить від грецьких слів, що означають армію та владу[1] . Це не те саме, що й військова диктатура, де політична влада військових ґрунтується на примусі або навіть підтримується законами. Навпаки, стратократія — це форма військового урядування, в якому держава і армія традиційно поєднуються в одне ціле, і в якому державні пости зазвичай займають воєначальники. Політична влада військових підтримується законом та суспільством. По суті стратократія не є автократією, адже автократичний режим за своєю природою існує для того, щоб зберегти правителем у своїх руках владу.

Історія[ред. | ред. код]

Термін «стратократія» використовувався для опису політичної структури пізньої Римської республіки та ранньої Римської імперії, у яких не існувало різниці між військовими та цивільними посадами і де призначення на державні посади вимагало просування у військовій службі.

У сучасному світі близьким до стратократичного урядування була Державна рада миру та розвитку в М'янмі, що керувала державою з 1988 по 2011 рік. У М'янмі влада військових забезпечувалася не тільки силою зброї, а й також законодавством: зокрема, відповідно до Конституції, що діяла 2008 року в М'янмі, чверть місць у парламенті була зарезервована для військовослужбовців [2] .

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Bouvier, John; Gleason, Daniel A. Institutes of American law. — The Lawbook Exchange, Ltd, 1999. — С. 7. — ISBN 978-1-886363-80-9.
  2. Burma 'approves new constitution' [Архівовано 21 липня 2008 у Wayback Machine.], при этом существовавшая до этого законодательная власть была не просто подавлена, но полностью уничтожена. BBC News. May 15, 2008.