Султан-Рустем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Султан-Рустем
Ім'я при народженні رستم بن مقصود بن اوزون حسن‬
Народився невідомо
Тебриз, Іран
Помер 1497(1497)
Грузія
Країна  Ак-Коюнлу
Національність огузи
Діяльність поет
Титул султан
Термін 1492—1497 роки
Попередник Султан-Байсонкур
Наступник Султан Ахмед Говде
Конфесія сунізм
Рід Ак-Коюнлу
Батько Максуд Мірза

Султан-Рустем (*д/н — 1497) — 5-й султан держави Ак-Коюнлу в 14901497 роках. Повне ім'я Абул-Музаффар Султан-Рустем ібн Максуд.

Біографія[ред. | ред. код]

Син Максуда та онук засновника держави Узун-Хасана. Народився у Тебрізі, проте дата народження достеменно невідома. У 1478 році після смерті Узун-Хасана його батько Максуд виступив проти нового султана і власного брата Султан-Халіла, де зазнав невдачі й був страчений. Султан-рустем деякий час переховувався. За правління наступного правителя Султан-Якуба повернувся до Тебріза.

У 1490 році став інтригувати проти чергового володаря Султан-Байсонкура. Зрештою у 1492 його підтримали тюркські племена порнеків та каджарів, що посалили Султан-Байсонкура. Невдовзі Султан-Рустем переміг прихильників останнього, який загинув у 1493 році.

У 1494 році виступив проти правителів Ардебіля — Сефевідів, що знову відновили свою потугу, завдавши поразки Ісмаїлу син шейха Гейдара. Останній вимушений був тікати. Протягом наступних років Султан-Рустем спокійно панував, не проводячи активної зовнішньої політики.

У 1497 році за підтримки османів проти Султан-Рустема виступив родич Ахмед Говде — він доволі швидко повалив султана, який втік до Грузії (куди саме невідомо: Картлі або Кахетія), де невдовзі загинув. Новим правителем Ак-Коюнлу став Султан Ахмед Говде.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bosworth, Clifford (1996) The New Islamic Dynasties: A Chronological and Genealogical Manual (2nd ed.) Columbia University Press, New York, ISBN 0-231-10714-5
  • AQ QOYUNLŪ[недоступне посилання з липня 2019]