Ібрагімов Султан-Ахмед Магомедсаліхович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Султан Ібрагімов
Загальна інформація
ПрізвиськоРосійський мисливець
ГромадянствоРосія Росія
Народився8 березня 1975(1975-03-08) (49 років)
Каспійськ, Дагестан
ПроживанняРостов-на-Дону, Росія Росія
Вагова категоріяважка (heavyweight) (понад 90,892 кг)
Стійкалівша
Зріст188
Розмах рук193
Професіональна кар'єра
Перший бій25 травня 2002
Останній бій23 лютого 2008
ПоясWBO
Боїв24
Перемог22
Перемог нокаутом17
Поразок1
Нічиїх1

Султа́н-Ахме́д Магомедсали́хович Ібрагі́мов (*8 березня 1975, Каспійськ, Дагестан) — російський боксер.

Народився у Каспійську (Дагестан). Зайнявся боксом в 17 років після переїзду до Ростова-на-Дону, де вступив у фінансовий технікум.

До 2002 року боксував серед аматорів. У 1999-му став володарем титулу чемпіона Росії. У 2000 Султан Ібрагімов здобув срібну медаль на Олімпіаді в Сіднеї у ваговій категорії 91 кг.

У 2002-му переїхав до США і почав виступати на професійному рингу. Весь цей час його менеджером залишається Борис Грінберг.

В Америці Ібрагімов відразу привернув пильну увагу фахівців і шанувальників боксу. Агресивна манера ведення бою, нокаутуючий удар з обох рук, абсолютна відсутність боязкості перед будь-яким суперником досить швидко зробили його популярним серед заокеанської аудиторії. За час роботи в США «російський мисливець» (таке визначення його манері бою дала місцева публіка) відмінно засвоїв ази американської професійної школи, зміцнів фізично, додав у вазі понад 10 кг (відповідно до місцевих канонами, величезну роль грає атлетична підготовка боксера).

Фахівці особливістю С. Ібрагімова, характерним проявом таланту називають тонке відчуття боксу, уміння правильно оцінити противника і нав'язати йому свій «хід» бою.

У червні 2007 року в Атлантик-Сіті в 12-раундової сутичці переміг американця Шеннона Бріґґса і став новим чемпіоном світу в суперважкій вазі за версією WBO.

У жовтні того ж року захистив чемпіонський титул в поєдинку з легендою світового боксу, вже постарілим, але як і раніше відчайдушним Евандером Холіфілдом.

За даними деяких джерел, далеко не останню роль у просуванні російського боксера зіграв один з найбагатших людей Росії, власник компанії «Нафта-Москва», депутат Держдуми і теж, як і Ібрагімов, виходець з Дагестану Сулейман Керімов.

23 лютого 2008-го на арені нью-йоркського «Madison Square Garden» С. Ібрагімову випало воювати з українцем Володимиром Кличком, чинним чемпіоном за версіями IBF і IBO. Цей бій для обох боксерів виявився знаковим з ряду причин. Вже хоча б тому, що переможцю мав вийти з нього володарем відразу трьох чемпіонських поясів. Останній раз аналогічний об'єднавчий супер-поєдинок відбувся у 2000.

Після закінчення переговорів зі штабом Кличко С. Ібрагімов заявив: „Володимир, як вважають багато хто, є найкращим бійцем хевівейт у світі. Тому я, дотримуючись принципу «аби бути найкращим бійцем треба перемагати найкращих бійців», з нетерпінням чекаю можливості вийти проти нього в ринг. І найважливіше, щоб переможець мав право зберегти в своїх руках завойовані титули, а також отримав можливість і далі провести об'єднавчі поєдинки“.

Після перемоги над В. Кличко Ібрагімов планував зустрітися з переможцем бою за титул чемпіона світу WBC між Олегом Маскаєвим і Семюелом Пітером. Проте поєдинок з українцем, після 12 раундів закінчився втратою чемпіонського поясу.

Всього на профі-рингу «Російський мисливець», провів 24 бої. У 22-х здобував перемоги (17 нокаутів), а в липні 2006 його поєдинок з американцем Реєм Остіном завершився внічию. Поразка від Кличка стало першою у професійній кар'єрі Ібрагімова. Також цей бій став поки що останнім на професійному ринзі для Султана.

У 2009 р. Султан Ібрагімов оголосив про завершення кар'єри боксера, але не виключає свого повернення на професійний ринг.[1]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Lenta.ru // Султан Ибрагимов назвал условие возвращения на ринг. 15.06.2010. Архів оригіналу за 22 серпня 2010. Процитовано 1 вересня 2010.

Джерела

[ред. | ред. код]