Сфагнум Русова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сфагнум Русова
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Мохи (Bryophyta)
Клас: Sphagnopsida
Порядок: Sphagnales
Родина: Сфагнові (Sphagnaceae)
Рід: Сфагнум (Sphagnum)
Вид:
S. russowii
Біноміальна назва
Sphagnum russowii
Warnst.

Сфагнум Русова (Sphagnum russowii) — вид мохів порядку торфовикальних (Sphagnales)[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщиною є Європа, Північна Америка, Азія[2].

Цей вид зазвичай зростає на вологому кислому гумусованому ґрунті чи торфі в болотах, на околицях боліт і на відкритих ділянках від бідних до багатих. Він також трапляється в бореальних лісах і вологих лісах. Він легко колонізує нові придатні вторинні екосистеми. Росте на висотах 100–2600 метрів[3].

Характеристика[ред. | ред. код]

Рослини з головками у формі зірки мають колір від блідо-зеленого до жовто-коричневого до рожевого та фіолетово-червоного. При висиханні металевий блиск відсутній. Стебла забарвлені в червоно-зелений колір. Переважно прямокутні клітини епідермісу стебла містять одну округлу або яйцювату дистально розташовану пору; деякі клітини й навіть цілі стебла іноді без пор. Язикоподібне стеблове листя довжиною від 1,3 до 1,6 міліметра має широкоокруглий або загострений кінчик листя, зазубрений по краю, іноді зубчастий. Довгі та тонкі гілки, які прикріплюються пучково до стовбура, мають дві виступаючі та одну або дві повислі гілки. Яйцювато-ланцетні листки гілок завдовжки 1,3—1,6 мм прямі, увігнуті в поперечному розрізі; кінчик листка сильно загорнутий вгору. Вид дводомний; однак деякі екземпляри виявляються однодомними. Спорофіти розвинені нечасто. Спорові коробочки дозрівають з кінця весни до початку літа. Спори мають розмір від 18 до 33 мікрометрів і мають грубі нарости на обох поверхнях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sphagnum russowii. The Catalogue of Life (англ.). Процитовано 25.02.2024.
  2. Sphagnum russowii. Global Biodiversity Information Facility (англ.). Процитовано 25.02.2024.
  3. Baudraz, M.E.A. & Schnyder, N. (2019). Sphagnum russowii. The IUCN Red List of Threatened Species. Процитовано 25.02.2024.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sphagnum russowii. Flora of North America. efloras.org. Процитовано 25.02.2024.
  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey, J. Döring: Moosflora. Hrsg.: UTB 1250. 4. Auflage. Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8001-2772-5, Bryophytina, Laubmoose, S. 161 bis 164.